ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

25-07-2017

Bajković: Imamo obavezu prema građanima Budve

Došla sam u najnezgodnijem trenutku, na kraju televizijske sezone kada ne možete ulagati previše napora u kreiranju nove programske šeme i novih programskih sadržaja, sve to nas čeka od 1. septembra, kazala je v.d. odgovorma urednica TV Budva Iva Bajković.

Ona je, gostujući u Polisu, objasnila na kojim programskim sadržajima počiva ljetnja šema.

"Tokom ljetnjih mjeseci orijentisali smo se na kreiranje ljetnjeg programa koji se, treću sezonu, realizuje u saradnji sa Radio televizijom Vojvodine i mislim da to ide dobro uhodanim tokom. Pokrenuli smo i večernju emisiju zabavno magazinskog tipa, Bonaca, koju vodi Dušica Vugdelić. Tako će izgledati TV program do kraja turističke sezone uz, naravno, svima poznati Polis", istakla je Bajković.

Podsjećajući da je Radio televizija Budva lokalni javni emiter, Bajković je kazala da to podrazumijeva najviše obaveza prema građanima Budve.

"To nema veze ni sa jednom strankom koja je trenutno na vlasti, mi smo uvijek imali i imamo obavezu prema građanima Budve. Naše mogućnosti su u jednom smislu relaksirane u odnosu na komercijalne medije, zbog toga što smo mi, sklapanjem ugovora sa Opštinom o pružanju i davanju programskih sadržaja, relaksirani podilaženju ukusima masovne publike i na taj način idemo ka profitu. Sa druge strane, tu je i limitirajući faktor, jer za razliku od komercijalnih emitera mi imamo ograničeno vrijeme za marketing koje možemo da koristimo unutar jednog sata, a to je za sada šest minuta. Stalno postoji taj pritisak od strane komercijalnih medija ka lokalnim javnim emiterima, pa i javnom servisu da se nama taj udio u marketingu još smanji. Mislim da je to prilično nekorektno s obzirom na to da se mi u ovom trenutku zaista borimo za opstanak. Bez obzira što postoje zagarantovane plate, mi moramo razmišljati unaprijed ukoliko želimo da napravimo značajan iskorak i prozvedemo program i da nam gledaoci, prije svega, vjeruju, odnosno da postignemo taj nivo izbalansiranih informacija. Tu, takođe, postoje određene obaveze prema Opštini, ali i njihove prema nama posebno da nam pomogne da prevaziđemo tehničko-tehnološki jaz koji postoji kada je tehnika u pitanju. Moramo je što prije zamijeniti da bi bili konkurentni", naglasila je Bajković.

Posao novinara je javan i podložan kritici i greške se, prema riječima Bajković, ne mogu gurnuti u fijoku ili ih na neki drugi način sakriti.

"Više će se govoriti o grešci TV Budva nego ukoliko je neuporedivo veću grešku napravio neki sekretar sekretarijata od kojeg zavisi dosta, ali on je u mogućnosti da to zataška. Mi to ne možemo", kazala je Bajković.

Za period od septembra, prema riječima Bajković, postoji čitav niz planiranih novina.

"Koliko ćemo moći da realizujemo od planiranog, vrijeme će pokazati. Za početak će Jutarnji program počinjati od sedam i trajati do devet sati i uz standardni Polis i večernje emisije koje su već pokrenute, nadam se da ćemo obogatiti programsku šemu i da ćemo se baviti sa više aktuelnih stvari koje zanimaju građane. Ono što će biti jedan od glavnih ciljeva ili motiva jeste da naš program vratimo na more, da izađemo na more i da ponovo gledaocima, ne samo Budve već širom Crne Gore, otvorimo pogled na more, jer smo mnogima koji žive teško i jedini kontakt sa morem koji imaju u toku godine", zaključila je Bajković.