ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

21-05-2019

Besplatan ulaz u nacionalne parkove 22. i 24. maja

Nacionalni parkovi Crne Gore, povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, 22. maja, i Evropskog dana parkova, 24. maja, odobrili su besplatan ulaz za sve posjetioce pet crnogorskih nacionalnih parkova.

NPCG, povodom obilježavanja Evropskog dana parkova, koji se organizuje u evropskim zaštićenim područjima u cilju podizanja svijesti o značaju očuvanja prirode, organizuju promotivnu vožnju novim turističkim vozom u nacionalnom parku (NP) Biogradska gora za predstavnike nadležnih institucija i edukativne radionice u Centrima za posjetioce NP Lovćen i Durmitor.

“U okviru obilježavanja tog značajnog ekološkog datuma i u cilju promocije nove turističke ponude, NPCG organizuje u NP Biogradska gora, u petak, u 14 sati, promotivnu vožnju turističkim vozom od Kraljevog kola do Biogradskog jezera za predstavnike nadležnih institucija koje doprinose upravljanju i promociji zaštićenih područja”, kaže se u saopštenju.

NPCG realizovalo je proces nabavke dva turistička voza za organizovani prevoz turista u okviru projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori“, čiji je implementator UNPD, u saradnji sa Upravom za javne radove i Privrednom komorom Crne Gore.

Cilj nabavke turističkih vozova je umanjenje uticaja karbonskog otiska na zaštićeno područje, odnosno smanjenje broja parkiranih automobila pored jezera, i jačanje Brenda NP kao destinacije koja se zalaže za razvoj održivih vidova turizma.

Navodi se da je programom predviđeno i pješačenje edukativnom stazom oko Biogradskog jezera i degustacija autohtonih gastronomskih proizvoda sa prostora Bjelasice.

Kako je saopšteno, pored programa u NP Biogradska gora, pod sloganom „Priroda, naše blago“, koji je ove godine prodložila Europark federacija, edukatori NPCG organizovaće i edukativne radionice u NP Lovćen i Durmitor.

“U cilju popularizacije posjete zaštićenim područjima, prvenstveno domaćih posjetilaca, te u cilju podizanja svijesti javnosti o značaju očuvanja prirode, NPCG je povodom Međunarodnog dana biodiverziteta, 22. Maja i Evropskog dana parkova, 24. maja, u skladu sa Odlukom o visini naknada NPCG, odobrilo besplatan ulaz za sve posjetioce pet crnogorskih nacionalnih parkova”, kaže se u saopštenju.

Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope (EUROPARC) sa ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj zelenih područja.

Taj datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova, odnosno devet NP u Švedskoj, 24. maja 1909. godine.

NPCG su član EUROPARC Federacije.