ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

15-12-2017

Budva dobija 10 hotela sa ekološkim sertifikatom

Odziv privrednika na ovaj poziv bio je dvostruko veći od očekivanog i do kraja prijavnog roka koji je trajao do 13. decembra prijavilo se čak 10 hotela i apartmana, umjesto inicijalno planiranih 5.

Opština Budva i Turistička organizacija Budva priključili su se UNDP projektu “Razvoj niskokarbonskog turizma” i 06. decembra objavili zajednički poziv za hotele i apartmane koji žele da unaprijede svoje poslovanje u skladu sa smjernicama očuvanja životne sredine i racionalnog korišćenja resursa.

Imajući u vidu značaj koji ovakva inicijativa ima za Budvu, donijeta je zajednička odluka na nivou sve tri institucije da se izađe u susret svim zainteresovanim i da se program podrške proširi na 10 kandidata.

Tako će deset prijavljenih hotela i apartmana će dobiti finansijsku podršku u smislu oslobaćanja od plaćanja revizorskog pregleda, registracije i članarine, što će biti obezbjeđeno iz fondova partnera u inicijativi. Već od početka naredne godine, počinju aktivnosti tehničke podrške za usaglašavanje sa kriterijumima za obje sertifikacione sheme-EU Eko znak i Travelife, kako bi do naredne turističke sezone Budva bila prepoznata po ekološkom smještaju.

Ovakvom ekološkom akcijom značajno se postiče održivi turistički razvoj, ali se istovremeno i otvaraju mogućnosti saradnje sa globalnim tur operatorima koji posebno vrijednuju ekološke sertifikate. Pored toga, eko-sertifikovani smještaji otvaraju sebi mogućnosti i za dolazak individualnih turista sa emitivnih tržišta zapadne i sjeverne Evrope, kao i udaljenih emitivnih tržišta koji su ekološki svijesni i cijene napore koje izdavaoci smještaja čine u tom smjeru.

Pored finansijske i tehničke podrške eko sertifikovani hoteli će dobiti i dodatnu promotivnu podršku, jer biti prepoznatljiv na globalnom tržištu znači spremnost na promjene, uvođenje inovacija i odgovornost u poslovanju.

Izuzetan odziv za ekološku sertifikaciju u Budvi biće značajan korak u razvoju turizma i promociji naše destinacije a UNDP, Opština Budva i Turistička organizacija Budva će nastaviti da podstiču privrednike da se priključe i učine svoj rad prihvatljivim za prirodno okruženje i ograničene resurse kojima raspolažemo.