ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

19-09-2017

Budvanski bioskop - nekad i sad

Budva je nekada, u periodu procvata jugoslovenske kinematografije, bila centar filmske produkcije Crne Gore, zahvaljujući kultnoj ustanovi Zeta film, koji je proizveo preko devetstotina filmskih naslova za tržište bivše Jugoslavije.

O paraleli između današnje i nekadašnje bioskopske scene našeg grada za Polis govori mr Božena Jelušić, profesorka u penziji i filmska kritičarka.

Sam pojam bioskopa je nekada značio mnogo više od sale za projektovanje filmova. To je bilo mjesto porodičnih užitaka u slobodnom vremenu, koje je spajalo filmsko interesovanje, i ljubavnih sastanaka, koji su se dešavali u ambijentu Zeta filma, za razliku od današnjeg vremena, kada u svakodnevnoj jurnjavi za egzistencijom, zaboravljamo da kvalitetno provedemo svoje slobodno vrijeme.

"Zeta film je jedna od znamenitosti Budve,preduzeće za produkciju i distribuciju filmova koje je osnovano 1965. Godine, koja je za nekadašnju Budvu bila jedna društvena institucija koja je okupljala sve građane" - ističe Jelušić.

U Budvi su snimani filmovi, kojima je logistiku omogućavao Zeta film, čija je tema bila apologija narodnooslobodilačke borbe, među kojima se izdvajaju ostvarenja Trinaestojulski ustanak,Vrhovi zelengore i Igmanski marš.

"Kasnije je sa Živkom Nikolićem, ovaj filmski centar postao vrhunac jugoslovenske kinematografije i posljednji film koji je snimljen "Iskušenje đavola" je najavio raspad nekadašnje Jugoslavije i time je sve završeno" - prisjeća se Jelušić.

Osvrnuli smo se na sadašnju bioskopsku scenu Budve

"Cadmus Cineplex je bioskopsko preduzeće koje pruža ono što treba današnjem gledaocu, a to su male sale za projekciju filmova i to je ono što je Budvi potrebno, budući da je disperzija pažnje gledalaca organičena".

O mogućnosti prikazivanja arhiviranog filmskog materijala Zeta filma u prvom budvanskom omladinskom klubu, koji se zvanično otvara krajem ovog mjeseca, naša sagovornica smatra da je moguće prikazivati te filmove u edukativne svrhe, uz dozvolu preduzeća Mat film, gdje se čuva arhiv nekadašnjeg Zeta filma.

Razlika između nekadašnjeg i sadašnjeg budvanskog bioskopa je u društvenim promjenama, koje se odnose na savremenu sociologiju filma, jer je današnjem gledaocu ograničena pažnja praćenja tokova filmske radnje.

Anđela Zec