ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

11-05-2019

Carević otvorio izložbu skulptura akademika Svetomira Arsića Basare

U galeriji „Marko Krstov Gregović“ (Spomen dom „Crvena komuna“ - JU Muzeji i galerije Budve) predsjednik Opštine Budva, Marko Carević otvorio je sinoć izložbu skulptura akademika Svetomira Arsića Basare.

Predsjednik je izrazio svoje veliko zadovoljstvo što je mogao da prisustvuje ovom, za kulturu našeg grada, važnom kulturno - umjetničkom događaju.

Svetomir Arsić Basara je veliko i značajno ime srpske kulture. U svom vremešnom umjetničkom stvaralaštvu ovaj umjetnik traži "istočnike svoga bića i bića svog naroda". Basara misli o izazovima vremena s kojim se suočava svijet, ali nikad ne zaboravlja rodno mjesto svoje duhovne i umjetničke vertikale: Kosovo i Metohiju. Njegova poslednja velika izložba u "Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti" sabira djela koja su nastala kao umjetnička reakcija i bunt prema agresiji "nemilosrdnih anđela", ukazujući da umjetnost čuva od zaborava rane prošlosti, a umjetnik uvijek dijeli sudbinu svojeg naroda.


Večeras nas, ovdje u Petrovcu, u skulpturama izrađenim od drveta i metala, kao simbola tradicije i savremenosti, umjetnik vodi kroz prošlost i sadašnjost, epsku i etičku vertikalu srpskog naroda, njegove istorije, kulture i duhovnosti. Počastvovani smo ovom izložbom u našem gradu, zaključio je predsjednik Opštine Budva.