ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

10-05-2017

Crnogorski reditelj Vlatko Gilić u bioskopu Cadmus Cineplex

U cilju promocije crnogorskih reditelja u bioskopu Cadmus Cineplex prikazaće se ciklus dokumentarnih filmova poznatog crnogorskog reditelja Vlatka Gilića.

Vlatko Gilić, reditelj i scenarista kojeg je američki medijski gigant NBC uvrstio među pedeset najboljih u istoriji svjetske kinematografije. Tako se ovaj rođeni Podgoričanin našao u društvu Orsona Velsa, Hjustona, Čaplina, Forda, Felinija, Hičkoka, Bergmana, Kurosave, Kubrika, Tarkovskog, Renoara, Roselinija i na tom spisku Vlatko Gilić je jedini iz Jugoistočne Evrope.

Njegovi filmovi nalaze se u Galeriji modernih umjetnosti u Njujorku, pohranjeni u kapsuli najvećih stvaralačkih vrijednosti baštine čovječanstva, u bezbjedno sklonište od mogućeg atomskog razaranja i mogućeg gubitka biografija i pamćenja ljudske vrste.
U anketi Instituta za film u Beogradu, stručnjaci su Gilićev film “Ljubav” proglasili najboljim ostvarenjem u istoriji jugoslovenske kinematografije. Gilić je 1971. godine na filmskom festivalu u Berlinu dobio “Srebrnog medvjeda” za film "In Continuo".

Njegovi filmovi su tri puta prikazani na filmskom festivalu u Kanu, a film “Ljubav” je nominovan među pet najboljih u takmičenju za “Zlatni globus”.

Filmovi će se prikazati besplatno, poslednjeg petka u mjesecu kao ponoćne projekcije sa početkom u 00:00h.

PROGRAM:

30.06. – film "MOĆ"
28.07. – film "LJUBAV"
25.08, – film "DAN VIŠE"
29.09. – film "IN CONTINUO"
27.10. – film "NEDELJA"
24.11. – film "ZATEGNI DELE"