ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

28-12-2017

Da li je govorom tijela moguće manipulisati?

U spontanom, ali i namjernom ispoljavanju emocija, važnu ulogu igraju facijalna ekspresija, usmjeravanje i fiksiranje pogleda na sagovornika, kao i razni pokreti tijela. Male neverbalne reakcije kod čovjeka, javljaju se u ranom djetinjstvu i predstavljaju isključivo iskreno izražavanje emocija.

I tokom odrastanja, interpersonalni stavovi praćeni su emocijama različitog intenziteta. U komunikaciji se ispoljavaju najčšće podizanjem i spuštanjem obrva, udaljavanjem i približavanjem i tjelesnim kontaktom.

Međutim, svim neverbalnim znacima uzajamnih stavova moguće je i manipulisati, tako da ne bi trebalo da uvijek budemo sigurni u procjenu stavova nekog pojedinca samo na osnovu govora tijela.

Da bi prikazali svoje osobine, ljudi često utiču na svoj fizički izgled, držanje i način izgovaranja raznih verbalnih saopštenja. Osobine koje najčešće odajemo govorom tijela su: introvernost, ekstrovertnost, neurotičnost, dominantnost, submisivnost, agresivnost i socijabilnost.

S obzirom na to da je neverbalne znakove moguće kontrolisati, svoju nesigurnost moguće je sakriti zavjesom dominantne i ekstrovertne gestikulacije.

Ipak, treba uzeti u obzir činjenicu da su najiskrenije reakcije kod svakoga od nas neizbježne i da traju uglavnom nekoliko milisekundi. Vešti inspektori koriste upravo ovo saznanje u ispitivanjima osumnjičenih, te snimke sa ispitivanja pauziraju i pregledaju više puta sa ciljem da uoče laž.

Osim toga, bitno je istaći da je adekvatna neverbalna konverzacija neophodna za dobru verbalnu. Naime, neverbalnom komunikacijom oblikujemo verbalne iskaze. Bez nje bi isti bili monotoni.

Sinhronizacija je veoma bitna uloga ove vrste komunikacije, jer bez nje bilo koji oblik konverzacije ne bi mogao kontinuirano teći. Potrebni su znaci poput klimanja glavom, koji bi pokazali da slušamo sagovornika, ili oni kojima želimo da preuzmemo riječ. Takođe, naglašavanjem možemo odvojiti bitno od nebitnog i dati novi smisao riječima.

Neverbalni komunikacioni znakovi mogu i zamijeniti određene verbalne iskaze. Ova funkcija je jako korisna za dirigente, koji gestikulacijom mijenjaju riječi, kako bi ih izvođači tokom trajanja pjesme razumjeli.

Izvor: Kultiviši se
Reklame