ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

07-12-2018

Dr Vučetić: Broj pacijenata u Pržnom i Sv. Stefanu nije dovoljan za jednog doktora

Ambulanta u Pržnom ne radi od 1. oktobra godine, jer je radila kao turistička ambulanta shodno ugovoru između Opštine Budva i JZU Doma zdravlja Budva, koji predviđa pružanje zdravstvenih usluga u turističkim ambulantama Pržno, Rafailovići, Petrovac i Budva u trajanju od 1. jula do 30. septembra, navela je v.d. direktorke Doma zdravlja Budva, dr Vesna Vučetić.

U reagovanju na izjavu Krsta Rađenovića emitovanu na TV Budva, a odgovarajući na pitanja novinarke dnevnog lista Pobjeda, dr Vučetić je istakla da je ambulanta u vrlo lošem stanju zbog dotrajalosti objekta koji je inače predviđen za rušenje jer je tu planom predviđena nova stambeno-poslovna zgrada. Krov prokišnjava i potrebna je njegova sanacija, treba uraditi izolatorsko-molersko –farbarske radove, poslove promjena stolarije, novi namještaj i nabaviti medicinsku opremu.

"Prije ovogodišnje turističke sezone u dogovoru sa SO Budva smo planirali sanaciju ovog prostora, koji je inače u vlasništvu Opština Budva (Mjesna zajednica upravlja njime). Opštinska komisija je procijenila sanacione radove na oko 10.000 eura. Radovi na sanaciji ambulante nisu izvođeni osim sto je prostor okrečen o trošku Doma zdravlja Budva.

Broj pacijenata u Pržnom i Sv. Stefanu je oko 750 i nije dovoljan za jednog izabranog doktora, kako to predviđa zakonski normativ, koji zahtjeva minimum 1.200 pacijenata, prosjek 1.600 i maksimalno 2.000 pacijenata po izabranom doktoru", navela je dr Vučetić.

Ona napominje da je ambulanta u Pržnom kao turistička ambulanta ovog ljeta pružala zdravstvene usluge za veoma mali broj turista a za domicilno stanovništvo uporedni podaci iz ranijih godina iznose 4 do 5 pacijenata dnevno, te je i sa tog aspekta ambulanta neodrživa.

"Pacijenti se pregledaju u Budvi u glavnoj zdradi Doma zdravlja Budva gdje svi imaju svog izabranog doktora u skladu sa reformom Primarne zdravstvene zaštite od 2009 godine, kao i svi stanovnici prigradskih naselja Braići, Jaz, Lastva Grbaljska, Bečići i Rafailovići.

U zavisnosti od dogovora SO Budva, JZU Doma zdravlja Budva i Ministarstva zdravlja Crne Gore ambulanta u Pržnom će svakako raditi kao turistička ambulanta u sezoni 2019. uz obavezno renoviranje. Zahtjev mještana za njen rad u zimskom periodu može biti ispunjen isključivo kada opština Budva obezbjedi finansijska sredstva za rad jednog doktora i jedne medicinske sestre za cijelu godinu", istakla je dr Vučetić.

Ona je napominula da je ova ambulanta u vlasništvu SO Budva i da će uz njihovu finansijsku pomoć oni kao ustanova pružati zdravstvenu zaštitu uz predhodnu saglasnost Ministarstva zdravlja.

"Izjava g-dina Krsta Rađenovića na TV Budva da sam ja obećala da ću raditi u ambulanti poslije sezone od 08 h do 11h je potpuna neistinita jer ja radim u Domu zdravlja Budva i kao izabrani doktor imam 2.000 pacijenata.

Istina je samo da sam u toku trajanja turističke sezone, kako bi ambulanta funkcionisala u punom obimu, nudila svoju pomoć da radim u ambulanti u Pržnom od 11h do 13 h ali su mještani to odbili jer su željeli da im radi dr Miodrag Vilotijević.

Nakon pregleda dr Vilotijevića ja sam propisivala recepte u elektronskoj formi pacijentima jer kao penzioner dr Vilotijević nije imao pravao na to", zaključila je dr Vučetić.
Reklame