ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

12-08-2017

Ejdus: Nijesam očekivao da ću ponovo igrati Ignjata, ali sam zadovoljan novom prilikom

Poznatom glumcu Predragu Ejdusu, uloga Ignjata Glembaja, koju je briljantno iznio i na Dubrovačkim ljetnjim igrama, nije prva ali jeste potpuno drugačija što zbog vremenske odrednice igranja, što zbog glumačke ekipe koju je osim glumice Anje Šovagović Despot, upoznao 1. juna kada su počeli sa probama.

Sva tri čina Krležine drame odvijali su se na različitim prostorima, te ni nakon četiri sata igranja, glumac Ejdus nije pokazivao umor, već je predstavu i sve ono što je pratilo tokom uigravanja, za slušaoce Radio Budve, podijelio sa Brankom Čvorović.

"Jako sam volio Ignjata Glembaja u predstavi koju smo radili u Novom Sadu pet godina. Iskreno rečeno, nijesam ni u primisli imao ideju da bih, možda, mogao ponovo da je odigram. Bio sam veoma iznenađen pozivom, ali i prijatno, pogotovo što je došao od čovjeka koga sam poznavao i radio sa njim još prije četrdesetak godina. Sviben je studirao u Beogradu i tada je, kao mlad reditelj, radio predstavu u jednom ad hoc teatru, Pod razno, koji je bio hit u to vrijeme u SKC-u. To pamtim kao jednu lijepu saradnju. Kasnije smo se često viđali na festivalima, gledao sam dosta njegovih predstava i znao da je izrastao u odličnog reditelja i pedagoga. Kad me je pozvao, bio sam ubijeđen da je znao da sam ja to već igrao, međutim, ispostavilo se da nije i da je za mene planirao ulogu Fabricia ili starog Ignjata. I tako sam dobio ponovo ulogu Ignjata", istakao je Ejdus.

Kako je kazao, sa kolegama se upoznao u Zagrebu, mnoge od njih je ranije gledao, ali ih nije lično poznavao sem Anje Šovagović.

"Vrlo brzo smo se složili u ekipu i odlično radili. Ja sam napravio nešto, čini mi se, malo drugačijeg Ignjata zahvaljujući, prije svega, Svibenovim idejama, ali je u osnovi to taj lik. Možda je samo malo drugačije izgledao, akcenat smo malo "bacili" na neke druge nijanse, ali sam vrlo zadovoljan. Prostor u Dubrovniku, u Galeriji gdje nikada ništa prije nije izvođeno, je jako inspirativan. Doduše, i komplikovan tehnički s obzirom na to da je huk grada i mnogo parazitskih zvukova velika prepreka, ali smo imali "bubice" i razumijevanje okolnih ugostitelja, tako da smo napravili atmosferu koja je prijemčiva za publiku, što se i vidjelo na njoj. Ona je izuzetno dobro i sa ogromnom pažnom pratila predstavu koja nije kratka, a tako je bilo tokom svih šest puta koliko smo igrali predstavu na Dubrovačkim ljetnjim igrama. Jako sam zadovoljan što sam ponovo u Dubrovniku, jer sam poslednju predstavu ovdje odigrao u junu 1989. godine, Šovinističku farsu. Saradnja poslije rata je bila mnogo slabija, tako da ovaj poziv sada tumačim kao neku relaksaciju odnosa", naglasio je Ejdus.