ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

10-07-2018

Euripidova "Medeja" večeras na sceni između crkava

Večeras na sceni između crkava nastavak djela klasične drame i književnosti. Sa početkom u 21 čas, biće izvedena Euripidova "Medeja", u režiji Olivera Frljića.

Predstava je rađena u Slovenskom mladinskom gledališču iz Maribora.

Na sajtu Narodnog pozorišta iz Maribora je zapisano: “Medeja klasičnog tragediografa Euripida je nesumnjivo glavni lik koji je imao rijedak, gotovo jedinstven položaj među ženskim književnim likovima u istoriji književnosti, koji u sebi nosi mnogo kontradikcija, paradoksa i kontroverzi.



Nova produkcija Euripidove “Medeje”, koju je Oliver Frljić postavio u Narodnom pozorištu u Mariboru 2017.godine, istražuje položaj glavnog lika usredsređujući se na najmračnije i marginalne međuljudske odnose.

Stoga Medeja nije samo tragedija jedne žene, nije emancipujući eksperiment; ona nije samo heroina, čarobnica ili ljubavnica podstaknuta iracionalnom strašću – ona je i član određene društvene klase i tragična posledica stvarnih konflikata principa.



U predstavi igraju Nataša Matjašec Rošker, Branko Jordan, Miloš Battelino, Davor Herga, Maša Žilavec, Ivica Knez, Matija Stipanič, Mojca Simonič, Viktor Meglič.