ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

19-10-2017

Global Citizen Forum počeo na Svetom Stefanu

Global Citizen Forum na temu „Mogućnosti u doba neizvjesnosti“ počeće danas na Svetom Stefanu, pod pokroviteljstvom Arton Capitala.

„Budući da je svijet suočen s velikim spektrom rizika i neizvjesnosti, Forum je postavljen da djeluje kao platforma za razmjenu informacija o identifikovanje novih mogućnosti ekonomske migracije i integracije“, kaže se u saopštenju organizatora.

Premijer Duško Marković otvorio je Global Citizen Forum na Svetom Stefanu.

Marković je, u pozdravnom govoru, podsjetio da je Crna Gora odredila budućnost u pripadnosti najmoćnijim bezbjednosnim, ekonomskim i demokratskim zajednicama, kao što su NATO i Evropska unija (EU).

On je ocijenio i da je Crna Gora jedna od "najbezbjednijih zemalja Mediterana".

"Sposobni smo da kao članica NATO svoju bezbjednost očuvamo i unaprijedimo", rekao je Marković.

Premijer je saopštio da su tehnologija i ekonomska globalizacija povezale građane svijeta, ali i donijele opasnost udaljavanja elita od sunarodnika.

"Vjerujem da građanin svijeta mora nositi i one odgovornosti koje imamo na lokalnom i nacionalnom nivou. U tom kontekstu, specifična je pozicija nacionalnih vlada, koje su dužne, kojima je to prvenstvena obaveza da zastupaju, štite i promovišu nacionalne interese. Razumijem strah globalnog građanina od posljedica koje mogu da uslijede ako svaka Vlada slijedi samo i isključivo svoj nacionalni interes. I to zaista nije bez osnova kada su u pitanju neke globalne, ili šire regionalne teme, poput klimatskih promjena, borbe protiv globalnog zagrijavanja, ili velikih migracija", rekao je Marković.

Zalaže se, kako je rekao, "za balans i ravnotežu između vizije kosmopolitizma i uzvišenih ciljeva za koje se zalažu globalni građani, s jedne, i obaveza i dužnosti koje imaju prema sunarodnicima, prema svojim državama, s druge strane.
Osvrnuo se premijer i na Njegoša, navodeći da je vladar Crne Gore 19-og vijeka bio "vizionar, pjesnik i filozof".
"Kao takav, morao je biti građanin svijeta", kazao je premijer Marković.

Današnja je Crna Gora, kako je rekao, nastavila da nosi Njegoševu luču "vezujući budućnost sa vrijednosti zapadne civilizacije i opredjeljujući se za pripadnost najmoćnijim bezbjednosnim, ekonomskim i demokratskim zajednicama – NATO-u i Evropskoj uniji".

"Gradeći takvo otvoreno društvo, vjerujem da stvaramo najbolje pretpostavke da svaki naš građanin koji se tako osjeća zaista ima i realnog osnova da bude građanin svijeta. I da se svaki građanin svijeta koji dođe u takvu Crnu Goru osjeća komotno i ugodno, bio on samo turista, ili potencijalni investitor, ili učesnik jednog ovakvog Foruma na visokom nivou", rekao je predsjednik Vlade.

Na Forumu će, učestvovati i glumac Robert De Niro, motivacioni govornik i pisac Robin Šarma i bivši predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, Vesli Klark...