ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

11-08-2017

Gospoda Glembajevi pred budvanskom publikom u Dubrovniku

Predstava Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže, u režiji Zlatka Svibena, sa Predragom Ejdusom u jednoj od glavnih uloga, premijerno je izvedena 6. avgusta u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku, u okviru 68. Dubrovačkih letnjih igara, a na matičnoj sceni sinoć je bila u prilici da je vidi i festivalska publika Grada teatra.

Krležina drama Gospoda Glembajevi, ove godine je prvi put u istoriji igara postavljena na scenu.



Reditelj i autor dramaturške adaptacije Zlatko Sviben rekao je na nedavnoj konferenciji za novinare da je zatvoreni glembajevski svijet jedan čvrsti mitski svijet, svijet koji se kontinuirano zasniva na relacijama porodica i žene, ali Smrti.



"Zbog toga se u inscenaciji drame pojavljuje nemala povorka mrtvih duša. Osim pomenutih tema, prisutna je i socijalna, koja je danas ponovno aktuelna", rekao je Sviben.



Glumački ansambl predstave Gospoda Glembajevi predvode velikan jugoslovenskog i srpskog glumišta Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao baronica Kasteli, te Mijo Jurišić u ulozi Leonea.



Bojana Gregorić Vejzović je Angelika, Fabrici je Damir Lončar, Puba Mladen Vujčić, Vladimir Posavec Tušek igra dr Altmana, a Amar Bukvić Silberbrandta.



U ansamblu su i Robert Bošković, Lujo Kunčević, Perica Martinović, koji igra više mrtvih lica koja se pojavljuju kao Leonove vizije, a uz nju je i hor mrtvih duša sastavljen od mladih glumaca koji uprizoruju Leonove misli: Stjepan Lać, Džon Gečević, Luka Bjelica, Šiško Horvat Majcan, Marina Bažulić, Marija Kolb, Karmen Sunčana Lovrić, Maro Drobnić, te Vedran Komerički.



Scenograf je Leo Vukelić, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, muziku je komponovao Zlatko Tanodi, a koreografiju potpisuje Staša Zurovac.

I ovog puta, za sve koji nijesu bili u Dubrovniku, svojim fotografijama atmosferu dočarava Miloš Ćetković.