ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

14-09-2017

Gugi komerc prevarom pokušala da uspije u sporu vrijednom preko milion eura?

Inspektori privrednog kriminala u građevinskoj kompaniji Gugi komerc provjeravaju finansijsku dokumentaciju, nakon što su iz firme Fab live protiv njih podnijeli krivičnu prijavu zbog prevare i falsifikovanja poslovnih spisa.

“Vijestima” je rečeno da su policijski istražitelji po nalogu podgoričkog Osnovnog tužilaštva već saslušali nekoliko osoba i da su osim zaposlenih u preduzeću Branislava Savića, istragom obuhvećeni i neki sadašnji i bivši službenici Fab livea.

Policajci utvrđuju ko je od njih navodno falsifikovao pojedine fakture koje su kao dokazi korišćene i u postupku pred Privrednim sudom...

Iz Gugi komerca pokrenuli su u tom sudu postupak raskida ugovora o kompenzaciji sa firmom Fab live, isplatu kupoprodajne cijene od oko 1,3 miliona eura i izmakle dobiti u iznosu od 400.000 eura.

Gugi komerc isporučivao je građevinski materijal tokom gradnje luksuznog kompleksa Tre canne u Budvi, čiji je investitor Fab live.

Savićeva firma traži raskid ugovora i nadoknadu štete zato što iz druge kompanije navodno nisu poštovali ugovor i predali im poslovne prostore...

Ugovorom o kompenzaciji, Savićevoj firmi pripali su poslovni prostori u vrijednosti isporučene robe.

Iz Gugi komerca, međutim, tvrde da nikada nijesu postali vlasnici poslovnih prostora, dok iz Fab livea odgovaraju da Savić nije isplatio razliku u kvadratima za te prostore.

Prvostepena presuda sudije Blaža Jovanića u korist je Gugi komerca, ali je vijeće Apelacionog suda tu odluku ukinulo i vratilo na preispitivanje.

Između ostalog, naloženo je detaljno vještačenje dokumentacije tokom kojeg je utvrđeno da je Gugi neosnovano zadužio Fab live za oko 30.000 eura, radi zatvaranja finansijske konstrukcije na ime razlike u kvadratima.

Savićeva firma je navodno ispostavila fakture za robu koja nikada nije isporučena Fab liveu, a koju ne prate otpremnice, koja nije potpisana i koja je bez znanja odgovornih knjigovodstveno sprovedena.

To je bio okidač da Fab live podnese krivične prijave zbog prevare...

“Istragom su obuhvaćeni i neki bivši zaposleni u Fab liveu, radi utvrđivanja na koji način su falsifikovane fakture zavedene u računovodstvu te kompanije”, kazao je sagovornik “Vijesti” blizak istrazi.

Pravna zastupnica Fab live Nela Anđušić rekla je da je kompanija Gugi komerc prevarom pokušala da uspije u sporu vrijednom milion i po eura pred Privrednim sudom u Podgorici.

“Inspektori privrednog kriminala u saradnji sa Osnovnim državnim tužilastvom, posljednjih dana ispituju finansijsku dokumentaciju iz poslovanja ova dva preduzeća, postupajući po krivičnim prijavama koje je Fab live podnio protiv

Gugi komerca i lica za koje sumnja da su učestvovala u sprovođenju falsifikovane dokumentacije, odnosno faktura radi neosnovanog zaduženja Fab live za iznos robe koja nikada nije isporučena, kao i radova koji nisu izvršeni”, kazala je za „Vijesti“ Anđušić.

Dodala je da je Savićeva firma poznata kao učesnik u budvanskim aferama u kojima je dokazana njihova krivica i čiji su odgovorni bili pritvoreni...

“Smišljeno i planski pokušali su da ostvare uspjeh u sporu kod Privrednog suda. Gugi komerc je u toku spora kao dokaze dostavljao i fiktivne ugovore o zakupu poslovnih prostora, na ime kojih mu je u prvom stepenu dosuđena izmakla dobit gotovo pola miliona eura, što će takođe biti predmet novih krivičnih prijava, nakon rezultata dosadašnje istrage”, istakla je Anđušićeva.

Savićeva kompanija zaključila je dva sporazuma za Specijalnim državnim tužilaštvom, kojima su priznali da su dio budvanske kriminalne grupe na čelu sa Svetozarom Marovićem.

Obavezali su se da će Opštini Budva platiti šest miliona eura zbog štete pričinjene tokom izgradnje koncertnog platoa na Jazu, donjeg bulevara i seoskog puta za Krapinu - dva i po miliona u novcu, a ostatak u nekretninama.

Anđušićeva je rekla da je kompanija Fab live odlučna da se slučaj ispita do kraja i da će u tom kontekstu pružiti svu neophodnu pomoć nadležnim organima...

“Što znači da će postupkom biti obuhvaćena sva lica za koja bude postojala sumnja da su nedozvoljenim radnjama doprinijela da Gugi komerc ostvari neosnovanu dobit na štetu Fab live u postupku pred Privrednim sudom”, rekla je Anđušićeva juče “Vijestima”.
Reklame