ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

03-07-2018

I svijet, i pozornica, i strast, i mašta

Jedan od najpoznatijih ljetnjih festivala u regionu, Grad teatar Budva, započeo je svoje 32. izdanje svečanom ceremonijom, koja je upriličena sinoć na sceni Terase između crkava.

Festival je proglasio otvorenim beogradski glumac Dragan Mićanović, čija se velika karijera koju je ostvario na ovom prostoru i u inostranstvu, više od dvije decenije značajno vezuje i za budvanske scene gdje se uvijek rado vraća.



"Poštovani ljubitelji pozorišta, evo već trideset dvije godine Budva grad postaje Budva Grad teatar. Ja vam želim još mnogo, mnogo, mnogo godina da dočekujete te ljude ovde, i da sa njima razmenjujete energiju, strast i maštu", kazao je Mićanović.

Kako je istakla Milena Lubarda Marojević, direktorka festivala, Grad teatar će se ove godine baviti najviše klasikom, onim djelima koje smatra vječitim.



"I baš zbog neprolaznih vrijednosti na sceni, željeli smo da naš ovogodišnji festival otvori Dragan Mićanović, naš Hamlet, naš Konte Zanović, naš Vojvoda Vuksan, naš Šjor Fortunato", naglasila je Lubarda.

Prije nego što je Mićanović proglasio festival otvorenim, publici se u ime osnivača Grada teatra, opštine Budva, obratio gradonačelnik Dragan Krapović.



"Organizatori nam najavljuju da će ovogodišnji program biti okrenut klasici, a u gradu koji je star preko dva i po milenijuma savremena izvođenja klasike sigurno odzvanjaju posebnim zvukom",naglasio je Krapović te citirajući Radeta Šerbeđiju dodao:

"Ako je zaista čitav svijet pozornica, onda je ovo mjesto sve to. I svijet, i pozornica Prihvatajući ono najbolje od istoka i zapada, trudeći se da stvorimo sve potrebne uslove za to da se umjetnici svih jezika osjećaju u Budvi kao kod kuće, a građani i posjetioci Budve vide ono najbolje od umjetnosti" kazao je Krapović.

Prva predstava koju je publika vidjela posle ceremonije otvaranja bila je Šekspirova drama „Romeo i Julija“, u režiji Selme Spahić, produkcija Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, koja je sinoć ispraćena ovacijama.