ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

11-04-2017

Interesantne ideje za farbanje jaja

Jedan od najljepših i najradosnijih običaja, tokom Uskršnjih praznika, je farbanje jaja, koja žene farbaju na Veliki petak.

Farbanje jaja uz pomoć naljepnica
Čitav trik je u tome da se, prije farbanja, na jaja zalijepe naljepnice u željenom obliku. Poslije farbanja one se skinu i eto siluete. Definitivno vrijedno probe, a sa oblicima možete eksperimentisati.

Farbanje jaja aluminijumskom folijom
Skuvajte jaja i sačekajte da se ohlade. Rastvorite akrilne boje i nanesite na parče alu folije koje ste prethodno dobro izgužvali. Stavite jaje u foliju i blago je obmotajte oko jajeta. Ukoliko volite da jaja budu više šarena, ponovite postupak sa još nekom bojom.

Dekupaž jaja
Skuvajte jaje ili ih obojite jestivim bojama, pa sačekajte da se potpuno ohlade. Izdvojite printani sloj salvete i makazama pažljivo isjecite motiv koji ćete lijepiti na jaje. Mjesto na kome ćete zalijepiti motiv namažite bjelancetom koristeći četkicu. Nakon nanošenja bjelanca stavite isječeni motiv i pažljivo pritiskajte prstima od centra motiva ka krajevima, kako se salveta ne bi pocijepala. Kada se motiv zalepi, možete cijelo jaje ponovo premazati bjelacem.



Krep papir
Isjeći krep papir po mogućnosti tamnijih boja i isjeći na tanke ali dugačke trake. U njih umotati kuvana još topla jaja i pažljivo ih spustiti u posudu sa hladnom vodom u koju je stavljena jedna kašika sirćeta, da se papir dobro prilepi. Izvaditi i ostaviti da se osuši, ali ne treba čekati da se papir skroz stegne. Najbolje je koristiti više nijansi odjednom, jer se dobijaju nesvakidašnje šare.

Glamurozna jaja
Jaje premažite običnim bijelim lijepkom i pospite slojem šljokica u jednoj ili više boja. Osušite i naprskajte bezbojnim akrilnim lakom kako bi fiksirali šljokice.



Farbanje jaja uz pomož gumica za tegle
Omotajte gumice za tegle oko jajeta kreirajući dizajn po želji. Možete koristiti gumice iste debljine ili više različitih debljina, ili čak možete omotati izolir traku oko jajeta. Umočite jaje u posudu sa bojom i ostavite da odstoji dok ne dobije željenu boju. Izvadite jaje uz pomoć šupljikave žice i osušite ga laganim tapkanjem papirnim ubrusom. Sa suvog jajeta skinite traku i gumice. Ovakvo jaje možete umočiti u drugu svetliju boju kako bi jaje izglegalo što ljepše.

Jaja ofarbana pjenom za brijanje
Pripremite skuvana jaja, pjenu za brijanje, tečnu boju za jaja ili prehrambenu boju za kolače, ubruse, neki štapić za miješanje i rukavice da zaštitite ruke. Pjenu istisnite u posudu u kojoj će jaja moći da se kotrljaju. Nakapajte kapljice različite boje i lagano ih promiješajte štapićem. Ubacite skuvana jaja i blago ih kotrljajte po smjesi sa raznim bojama. Kada je jaje cijelom površinom u pjeni izvadite ga lagano i ostavite na ubrus da se osuši. Za 10-15 minuta lagano obrišite jaja i divite se šarama i boji jaja koje ste dobili.



Prirodne boje
ŽUTA – cvjetovi kamilice, maslačka, kurkuma u prahu, list breze, kora limuna ili narandže
NARANDŽASTA – crvena aleva paprika, ljuske crnog luka
CRVENA – sok od cvekle iz konzerve, smrznute maline, borovnice, kupine, ljuske crvenog luka, brusnice
SMEĐA – list i ljuska oraha, list hmelja, kora drveta šljive, ljuske crnog luka, jaka crna kafa ili crni čaj
PLAVA – sok od borovnice, listovi crvenog kupusa
ZELENA – listovi spanaća, kopriva
BORDO – sušeni cvjetovi kantariona