ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

12-09-2017

Iskustva sa školovanja na tri kontinenta AUDIO

Filip Nikčević je nakon prva dva razreda nikišićke Gimnazije “Stojan Cerović”, nastavio školovanje u Americi, Austriji, Njemačkoj i Azerbejdžanu. Gostujući u Radio Budvi, prenio je svoja iskustva.

U okviru progarma razmjene srednjoškolaca, treći razred završio je u Americi, u Mičigenu, a četvrti u Austriji, u Američkoj internacionalnoj škili u Salcburgu.

Po završetku srednjeg obrazovanja upisuje Fakultet u Njemačkoj, u Minhenu, gdje provodi tri godine, nakon čega dobija stipendiju za Azerbejdžansku diplomatsku akademiju u Bakuu. Nakon Azerbejdžana Filip je počeo da živi i radi u našem gradu.

Gostujući u Radio Budvi, prenio je svoja iskustva tokom školovanja, poručujući budućim studentima da ne maštaju isključivo o Njujorku, Majamiju, Londonu, već da iskoriste sve pružene mogućnosti školovanja u inostranstvu.“Srednjoškolcima bih uvek preporučio Ameriku. Medjutim, većina te djece ne znaju i nemaju pravu sliku gdje idu, i često se desi da kada vide da nije riječ o američkoj školi iz filmova, brzo odustanu. Zato smatram, da bi pravilno slušanje ljudi koji nas usmjeravaju na pomenute programe svima mnogo pomoglo”, ističe Filip, dodajući, da poznaje mnoge vršnjake koji su se vraćali, jer nisu dobili Njujork, iako im je to bezbroj puta bilo naglašeno.

“ I ja nisam bio iznenadjen kada sam dobio tmurni i sniježni Mičigen, ruralni kraj, ali bilo je djece koja jesu, i to im nakon kraćeg vremena nije odgovaralo. Nije lako biti tako daleko od porodice, dodju teški trenuci, uhvati nostalgija, ali ukoliko želiš da istraješ, guraš napred, nema nazad”, kaže Filip.

Od četiri države u kojima je imao priliku da usavršava svoje znanje, tri godine divnog iskustva imao je, kako kaže, u srcu Evrope, u prijestonici Bavarske, Minhenu, ali mu je, ipak, Azerbejdžan ostao u najljepšem sjećanju. Posebno je srećan, jer je stekao prijatelje od Kolumbije do Nepala, sa kojima je svakodnevno u kontaktu.

Budući magistar Biznis administracije u bliskoj budućnosti sebe vidi u nekoj internacionalnoj kompaniji u Crnoj Gori, poručujući mladima, na osnovu svog iskustva, da ocjene iz našeg obrazovnog sistema nisu mjerilo kako je neko sposoban da uspije vani, te da ne odustaju od svojih snova, bez obzira na njihove trenutne okolnosti….

Kompletan razgovor možete poslušati ovdje:

Reklame