ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

16-08-2017

Izložba Davida Delibašića u Petrovcu

Izložba slika Inside/Unutra Davida Delibašića biće otvorena u četvrtak, 17. avgusta, u 21 čas, u Spomen domu Crvena komuna u Petrovcu.

Kako je navela u katalogu istoričarka umjetnosti Milena Eraković, umjetničko stvaralaštvo Davida Delibašića može se opisati kao minuciozno i lucidno.

"U svom karakterističnom metamorfozičnom stilu, umjetnik nam se ovom prilikom predstavlja serijom slika i crteža koje djeluju kao upečatljivo svjedočanstvo o traumama modernog čovjeka. Ishodište Delibašićeve ikonografije je portret i figura čovjeka. Na prvi pogled, ovi klasični slikarski motivi nikada nijesu formalno ili banalno tretirani, naprotiv, iako su izvedeni sa izvrsnom tehničkom preciznošću, njihova osnovna karakteristika je uznemirujuće kompleksna emocionalna dimenzija. Deformacije portreta i figura ne prikazuju se kao drame, već kao rezultat dijagnoze stvarnosti...Zahvaljujući snažnom ekspresivnom izrazu ovi radovi nam omogućavaju različite nivoe tumačenja i razumijevanja, podsjećajući nas na jednu od najvažnijih lekcija moderne umjetnosti: prilagoditi oblik, i po cijenu izobličenja, potrebi vlastitog izraza i time učiniti vidljivom stvarnost skrivenu ispod površine", piše, između ostalog, Milena Eraković.