ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

25-07-2017

Izložba fotografija Arheološki nalazi iz Njemačke u Santa Mariji

Izložba fotografija Arheološki nalazi iz Njemačke biće otvorena u srijedu, 26. jula, u 21 čas, u crkvi Santa Marija in Punta u Starom gradu, koju JU Muzeji i galerije Budve organizuje u saradnji sa Njemačkim arheološkim institutom iz Berlina.

Izložbu će otvoriti ambasador SR Njemačke Hans Günther Mattern, a prisutnima će se obratiti i predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović.

U muzičkom dijelu programa nastupiće Ksenija Franeta, učenica II razreda srednje Muzičke škole Tivat u klasi prof. Brune Matijević, a izvešće Fantaziju br. 8, I stav njemačkog kompozitora Gerorga Filipa Telemana.

Član Akademije nauka i umjetnosti BiH i dopisni član Njemačkog arheološkog instituta prof. dr. Blagoje Govedarica podsjeća u kataloga koji prati izložbu da je njemačka arheologija jedna od vodećih u Evropi.

"...Svima su poznata otkrića Heinricha Schliemanna na Hissarliku i u Mikeni. Istraživač grčke antike, Joachim Jochen Winkelman slavi se kao osnivač evropske klasične ar¬heologije, a o doprinosu njemačkih arheologa istraživanjima starih kultura Egipta, Mesopotamije i Anadolije da i ne govorimo. No, neobična je činjenica da se u svijetu mnogo više zna o ovim i drugim otkrićima koja su njemački arheolozi obavili izvan svoje zemlje, nego o istraživanjima u samoj Njemačkoj. Izložba Arheološki nalazi iz Njemačke osmišljena je upravo sa ciljem da se ispravi, ili barem umanji ovaj nedostatak. Na 45 visoko kvalitetnih fotografija sa pratećim tekstovima predstavljeni su odabrani nalazi iz različitih dijelova Njemačke. Svaki od njih je vrhunski eksponat, toliko vrijedan da se u originalu ne može iznijeti iz matičnog muzeja. Odabir nalaza i koncepciju izložbe napravio je prof. dr. Svend Hansen, prvi direktor Evroazijskog odjeljenja Njemačkog arheološkog instituta. Izložba je tek otpočela svoj pohod, a do sada je predstavljena u Čileu, Kolumbiji, Azerbejdžanu, Rumuniji, Moldaviji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori", piše Govedarica.