ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

17-08-2017

Izložba i stručni skup o kamenu - poslednji programi festivala Grad teatar

Izložba Ćutanje kamena, autorke dr Rajke Bošković, koju JU Grad teatar organizuje u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti iz Beograda, biće otvorna u petak, 18. avgusta, u 21 h u crkvi Santa Marija u Starom Gradu.

Izložbu će otvoriti istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica Ljiljana Zeković."Na izložbi Ćutanje kamena predstavljaju se 12 skulptura u kamenu sa idejom da se, prije svega, istaknu mogućnosti umetničkog izraza kamena, prikažu najznačajnija dostignuća u modernoj i savremenoj umetnosti kojima je sam kamen bio podsticaj za oblikovanje i da se ukaže na biće kamena, njegovu vanvremenost, ali i savremenost kao materijala u skulpturi. Ideja se predstavlja kroz tri cjeline. Prva cjelina pod nazivom Zemlja/kamen/tlo ukazuje na kamen kao mogućnost oblikovanja tla, drugom Tijelo/čovek/dvoje ističe se suštinsko svojstvo kamena – jezgrovitost i kompaktnost, dok se trećom cjelinom nazvanom Lice/ličnost/lik daje uvid u mogućnosti prikaza čoveka na tri načina, kroz ličenje, karakter i tip ličnosti. Na izložbi se predstavljaju djela nekih od najznačajnijih vajara 20 veka, kao što su Vida Jocić, Jovan Kratohvil, Milun Vidić, Momčilo Krković, Nandor Glid, Jelena Jovanović, Nebojša Mitrić, Miodrag Damnjanović, Sava Sandić, Lojze Dolinar i Pavle Pavao Perić", napisala je,između ostalog, autorka izložbe u katalogu.Izložba će biti otvorena do 1. septembra.

Povodom izložbe, u subotu, 19. avgusta, biće održan i stručni skup pod nazivom O Kamenu – vanvremenost i savremenost u crkvi Santa Marija sa početkom u 9.30 h.Na skupu će stručnjaci iz različitih oblasti, prije svega istorije i teorije umjetnosti, likovne i primenjenih umetnosti, kao i geologije i arheologije, razmatrati kamen kao materijal u prirodi i svakodnevnom okruženju, kao jedan od najznačajnijih tragova materijalne kulture u istoriji čovječanstva i kao jedan od najzastupljenijih materijala za umjetnički izraz od kamenog doba do danas.

Na skupu će govoriti dr Kristina Šarić, petrološkinja
sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, dr Josip Šarić, arheolog sa Arheološkog instituta iz Beograda, mr Petar Vujošević, slikar – mozaičar, autor i osnivač Beogradskog festivala mozaika i Umjetničkog festivala Virski u Baru, Goran Čpajak, vajar i Zlatko Glamočak, slobodni umjetnik.Skup će otvariti dr Rajka Bošković, istoričarka i teoretičarka umjetnosti iz Muzeja savremene umetnosti, Beograd i autorka izložbe Ćutanje kamena.

Tokom skupa će stihove govoriti pjesnik Drago Mijović.

Ovo su ujedno i poslednji programi ovogodišnjeg izdanja festivala Grad teatar.
Reklame