ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

17-05-2018

Izložba "Mosaic image" i predavanje u Modernoj galeriji

Sinoć je u budvanskoj Modernoj galeriji otvorena izložba "Mosaic image – slike, mozaici i crteži" autora Ivana Pavića i Olivere Gavrić Pavić, likovnih umjetnika iz Beograda.

Nakon otvaranaja izložbe, u donjoj sali Galerije, Olivera Gavrić Pavić održala je predavanje "Majstorska radionica Mila Milunovića i njen uticaj na razvoj savremenog mozaika", povodom promocije njene nove knjige "Mozaik u srbiji 1950–2015".

Brojni posjetioci sinoćnjeg program imali su priliku da pogledaju 24 rada Olivere Gavrić Pavić i 21 rad Ivana Pavića (ukupno 45): slike (ulja na platnu), crteže i mozaike.



Prisutne je, u ime Ustanove, pozdravila i upoznala sa konceptom programa Andrijana Zenović, koja je i predstavila biografske detalje umjetnika: "Olivera Gavrić Pavić je rođena u Beogradu 1964. godine. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odsjeku slikarstva. Uporedo, diplomirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na odsjeku novinarstva. Izlagala je na 39 samostalnih i na više od 200 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Mozaikom se u kontinuitetu bavi od 1988. godine. Izvela je 16 mozaičkih kompozicija na sakralnim objektima. Organizovala je i osmislila više autorskih i grupnih izložbi mozaika. Posle prve ovakve izložbe sa još troje kolega osniva umetničku grupu Ametist. Bavi se pisanjem likovnih kritika i drugih tekstova iz oblasti likovne umjetnosti. Objavila je preko 200 naslova u stručnim časopisima, dnevnoj i periodičnoj štampi. Kao krunu svoje posvećenosti mozaiku objavila je knjigu „Mozaik u Srbiji 1950-2015“. Ivan Pavić je rođen u Beogradu 1960. Godine. Diplomirao je i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na odsjeku slikarstva. Specijalizaciju slikarstva je stekao 1989. Godine u Parizu. Izlagao je na 38 samostalnih i na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije i IKOM-a. Aktivno je izlagao na izložbama Umetničke grupe Ametist. Zaposlen je u Narodnom muzeju u Beogradu, kao šef Odelenja za konzervaciju i restauraciju.“
O slikarstu bračnog para Pavić kustoskinja Moderne galerije i organizatorka izložbe, akad. slikarka Tanja Jovetić, istakla je: „Ono što karakteriše stvaralaštvo Olivere Gavrić Pavić je njen liričan, ženstven pristup, gdje su čak i boje u crtežima, koji su osnova stvaralaštva ove autorke vazdušaste. Iako su crteži početak, fokus stvaralaštva su mozaici, jako sličnog kolorita zemljanih boja i emotivno izražajni. Njeni mozaici nalikuju antičkim, prikazuju ono lijepo u jednostavnom, svedenom... S druge strane, Ivan Pavić geometrizacijom figura i u samom kontrastu bojenih površina jakim, ali i sigurnim potezima prezentuje svoje radove. Iako površinski svedene, boje koje koristi su jake i hladne, dominiraju plava i nijanse sivih. Mozaik - precizan, iako i djelimično realističan zalazi i u modernistički prikaz lako i svedeno. Supružnici Pavić imaju zajedničko interesovanje za iste oblasti umjetnosti, stvaraju i crteže i slike i mozaike, ali imaju potpuno različite stilove koje prezentuju svako na samo sebi svojstven način, ali jednako energično..."

U muzičkom programu otvaranja izložbe nastupio je Vasilije Simonović, učenik III razreda, Škole za osnovno muzičko obrazovanje Budve, u klasi profesora Igora Zenovića, izveo je numeru Adagio u e-molu Merca, na gitari.



Olivera Gavrić Pavić je potom održala predavanje, uz power point prezentaciju, o radu Mila Milunovića i njegovom uticaju na razvoj savremenog mozaika, kao i o radu umjetnika koji su bili dio njegove radionice: Bože Ilića, Boška Petrovića, Branka Filipovića Fila, Ratomira Gligorijevića, Lazara Vozarevića, Božidara Prodanovića, Slava Dukovskog, Tanasija Stojića i Trajka Medenice, kao i njegovog saradnika Peđu Milosavljevića. Uticaj Mila Milunovića na razvoj savremenog mozaika u Srbiji, ali i na prostoru bivše SFRJ, iako nedovoljno istražen, veoma je značajan, istakla je Pavić Gavrić. Ovo predavanje predstavlja mali doprinos boljem i potpunijem sagledavanju date tematike.