ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

22-11-2017

Izložba slika i crteža Jovana – Jova Ivanovića danas u Modernoj galeriji

Izložba slika i crteža budvanskog slikara Jovana – Jova Ivanovića (1932–2017), biće otvorena danas, u Modernoj galeriji u Starom gradu u Budvi, u 18 časova, u okviru programa JU Muzeji i galerije Budve kojim se obilježava Dan opštine Budva.

Izložbu će otvoriti predsjednik Opštine Budva, Dragan Krapović, a u muzičkom dijelu programa učestvovaće ženska vokalna grupa „Harmonija“ iz Budve.

Izložene slike i crteži poznatog budvanskog slikara mogu se pogledati do 15. januara 2018. godine.


Dio teksta iz kataloga

Kroz svako pominjanje imena Jovana – Jova Ivanovića i svaki pristup tumačenju njegovog slikarstva, pred nama, uvijek nanovo, osvane raskošno plavetnilo osobene vizije Mediterana. Mediterana ne samo prepunog sunca i mora, već i Mediterana oplemenjenog određenim postulatima koji uključuju karakteristike podneblja u kome je rođena drevna evropska civilizacija.

Kao i u djelima najvećih svjetskih slikara, bilo da je u pitanju Španija, Italija, ili Grčka (Velaskez, Pikaso, Pijero dela Frančeska, El Greko... ), dubinski slojevi tipološke specifičnosti mediteranskog likovnog izraza ostvareni su u svojoj posebnosti i u djelu Budvanina Jovana Ivanovića. Ova neobična likovna pojava u jugoslovenskoj umjetnosti druge polovine XX i početka XXI vijeka, cijelovito ispunjena i oplemenjena tim čudnovatim mediteranskim duhom, daje nam za pravo da ga, ne slučajno, bez ikakvog pretjerivanja, povezujemo sa najvećim imenima evropskog, pa i svjetskog slikarstva...

...Svaki novi susret sa slikarstvom Jovana Ivanovića predstavlja put ka zaboravljenoj Božanskoj suštini koja se od davnina, na različite načine, pokazivala u stvaralaštvu i umjetničkom logosu Mediterana. U mnoštvenom izrazu govor umjetnosti je uvijek sijanje luče Božanskog otkrovenja koju je Jovan od Budve, naš savremenik, kroz vizuelni jezik slike uspio da oblikuje i na jedinstven način iskaže.


mr Lucija Đurašković
istoričarka umjetnosti