ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

12-12-2018

Manastir Rustovo u Paštrovićima

Nedaleko od Budve i još bliže Svetom Stefanu, na brdu udaljenom oko 3 kilometra od glavnog magistralnog puta nalazi se manastir Rustovo. Malo je mjesta koja ostavljaju utisak na posjetioce kao što je ovaj manastir koji je, za ovdašnje prilike, tek nedavno uspostavljen.

Vjerski turizam je u svijetu već nekoliko decenija izuzetno popularan kao turistički proizvod ruralnog turizma. Budva u tom pogledu zaista ima šta da ponudi. Na njenoj teritoriji se nalazi 10 pravoslavnih manastira i preko 80 crkava čiji se nastanak veže za srednji vijek, pa i još ranije doba, a koji su prave riznice istorije, tradicije i kulture ovog kraja.

Prema predanju na ovom mjestu su još u 14. vijeku Paštrovići podigli crkvu za saplemenike, koji su stradali od vojske mađarskog kralja Ludviga.

Manastir Rustovo je osnovan 2004. godine oko crkve Uspenja Presvete Bogorodice iz XIV vijeka u istoimenom zaseoku koji se nalazi između sela Čelobrdo i Kuljače. Vremenom je manastir širen i dograđivan, pa je tako 2006. godine izgrađena i osvećena drvena crkva posvećena Svetim carskim mučenicima Romanovima kao i kapela Prepodobnog Benedikta Nursijskog koji je ujedno i manastirska slava.

Marljivošću monahinja vrlo brzo je postao čuven po proizvodima koji se prave na starinski način i od sastojaka koji se uglavnom sakupljaju na obroncima Paštrovske gore. Igrom sudbine, u manastir su stigle dvije svete ikone Blagouhani cvijet i Iverska Majka Božija koje obilaze i ispred njih se mole ljudi u nevolji.


Prema predanju, koje je u Paštrovićima još uvijek živo, a zapisao ga je i Stefan M. Ljubiša, oko manastira je sahranjen dio Paštrovića koje je 1381. godine, na prevaru, zarobila i ubila vojska mađarskog kralja Ludovika ili Lajoša na Paštrovskoj gori, ispod Golog vrha.
O tome svjedoče kamene nadrgrobne ploče nepravilnog oblika koje se nalaze na blagoj padini ispred manastirske porte.

To je jedan od razloga zašto je ovaj manastir svetinja, iako je istorija ovog mjesta još uvijek u maloj mjeri otkrivena, a saznanja nedovoljna da bi se izveli ozbiljni naučni zaključci.