ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

22-09-2018

Mitropolit Amfilohije uručio Krapoviću i Vujoviću ordenje Svetog Petra Cetinjskog

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije uručio je danas ordene Svetog Petra Cetinjskog gradonačelniku Budve Draganu Krapoviću i predsjedniku Skupštine Đorđiju Vujoviću na centralnoj proslavi povodom obilježavanja 680 godina manastira Svete Trojice u Stanjevićima.

Kako je kazao Amfilohije, Krapović i Vujović su ordenje Svetog sinoda SPC dobili zbog angažovanja lokalne uprave u obnovi manastira i izgradnji puta do njega.

Pomolio se da njihov primjer slijede i drugi gradonačelnici, vlast Crne Gore.

Zahvaljujući se na priznanju Dragan Krapović je kazao da istorija jednog naroda podrazumjeva velika stradanja, ali i duhovno bogatstvo.

“Na tom dugom putu postoje mjesta koja su oslonac identiteta i da je za naš narod jedno takvo mjesto manastir Svete Trojice – Stanjevići. Pod kapom nebeskom, svjedok i čuvar sedam vjekova naše istorije manastir Stanjevići je neprocjenjivi dio zajedničkog sjećanja. On nam daje utočište, ohrabrenje i životnu snagu. Podsjeća nas da se očuvanjem duhovnih vrijednosti jedino može braniti fizički opstanak naroda. Manastiru Stanjevići od osnivanja pripala je baš takva uloga“, istakao je on.



Predsjednik SO Đorđje Vujović je kazao da nema veće časti i zadovoljstva nego primiti orden Svetoga Petra u njegovoj kući u kojoj se zamonašio, školovao, podvizavao i pisao svoja velika dijela.