ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

21-06-2017

Mještani Pobora protiv koridora sa dalekovodom

Mjesna zajednica Pobori organizovala je sastanak mještana, tamošnjih investitora i predstavnika Opštine Budva zbog koridora za visokonaponski kabl koji treba da prođe kroz to selo.

Mještani sela Pobori su predsjedniku Opštine Budve izložili probleme ove mjesne zajednice kojih je, kako kažu puno. Od starog, dotrajalog puta do loše vodovodne mreže, ali kao gorući problem istakli su koridor dalekovoda za Pljevlja Crnogorskog elektroprenosnog sistema, čija je izgradnja na štetu cijelog sela, ali i Opštine Budva.



Prema riječima predsjednika MZ Donji Pobori Nika Zeca najveći problem je dalekovod koji je toliko blizu, a zna se koliko veliko zračenje ima.



„ Ako prođe trasom koju su oni zamislili, a već su počeli sa nekim radovima oko sela, ne preostaje nam drugo nego da napustimo ovo mjesto. Ukoliko koridor proše ovuda, života više u selu nema“, kategoričan je Zec.



Mještani insistiraju da Ministarstvo održivog razvoja i turizma izmijeni trasu koridora, a kao jedan od predloga je postavljanje podzemnih kablova, što bi Elektroprenosni sistem koštalo više desetina miliona eura.



Oni tvrde i da nije ispoštovan Detaljan urbanistički plan u kojem se navodi da koridor ne smije biti u blizini naseljenih i turističkih mjesta.



Grafički prikaz koridora pokazuje drugačiju sliku gdje planirani kablovi prolaze oko i preko sela Pobori.

Predsjednik Opštine Dragan Krapović je kazao da se ispostavilo da je situacija znatno drugačija od one koja je njemu predstavljena i da on ne može garantovati da če uspjeti da izmijeni trasu koridora, ali da može da traži da Opština Budva bude stranka u postupku.



„Takav pravni status bi nam dao mogućnost da utičemo na čitav postupak, eventualno da ga prolongiramo i da kroz taj uticaj, eventualno, izmijenimo trasu. Nijesam siguran da će tako nešto uroditi plodom, to niti možemo niti hoćemo da obećavamo u ime Opštine Budva“, kazao je Krapović.



On je bio ubijeđen da projekat ne nanosi štetu mještanima

„Iz Elektroprenosnog sistema arantuju da na razdaljinama od 250 metara nema nikakvog zračenja, dok mi je za varijantu ukopavanja rečeno mi je da se to nikada ne radi sa ovakvim 400 kv-nim vodovima. Sad već pritjerani rokovima, nemaju drugi izbor i moraju pristupiti realizaciji projekta, svakako vrlo značajnog za državu Crnu Goru. Rješenje kojim će svi biti zadovoljni teško da će se naći, ali će Opština insistirati na kompromisu“, istakao je Krapović.



Skupu su prisustvovali i investitori iz Velike Britanije i Grčke vidno razočarani i ogorčeni odlukom inistarstva za lokaciju koridora, jer se kako kažu ovo predivno mjesto, puno prirodnih ljepota, pretvara u industrijsku zonu.