ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

22-09-2018

Na 680. godišnjicu postojanja osvećen obnovljen manastir Stanjevići

U okviru centralne svečanosti proslave 680-godišnjice postojanja Manastira Svete Trojice – Stanjevići kod Budve, jutros je obavljeno veliko osvećenje ove obnovljene svetinje i služena Sveta arhijerejska liturgija.

Proslavi ovog velikog jubileja prisustavovao je Dragan Krapović, predsjednik opštine Budva, Đorđe Vujović predsjednik SO Budva, budvansko opštinsko rukovodstvo, veliki broj gostiju i vjernog naroda, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.



Svetu službu Božiju služio je Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

„Ovo je veliki događaj za ovu svetinju i za našeg arhimandrita, oca Jefrema koji je u ovu svetinju ugradio svoju mladost, život zajedno sa svojom bratijom. Ova obnovnjena svetinja koja sija, ona je svjedočanstvo njegovog ogromnog napora i truda“, istakao je Mitropolit Amfilofije.



Amfilohije je još jednom zahvalio svima koji su pomogli da se obnovi ova drevna svetinja i sa blagoslovom Svetog Sinoda SPC Draganu Krapoviću, predsjedniku opštine i Đorđu Vujoviću predsjednik SO Budva uručio Orden Sv. Petra Cetinjskog.

Govoreći o manastiru, mitropoit Amfilohije kazao je da je ova svetinja 100 godina bila prijestonica Crne Gore.

“A postala je ruševina, oskrnavljena nasiljem i tiranijom od Astrougara pa do naših vremena, predviđena da ostane najmonumentalnija ruševina u Crnoj Gori, iako je ostalo zapisano od ruskog poslanika toga vremena da je bila najveličanstvenija građevina Crne Gore”, naveo je on.

Mitropolit je kazao da nije čudo da je ova svetinja razarana, i uništavana, i postojala kao mjesto gdje se pojavljivala mržnja gdje je brat ubijao brata, gdje je mržnja trijumfovala.

“Računalo se da nikada više tu Božija i bratska ljubav neće procvjetati. Pogledajte u monografiji Manastir Svete Trojice Stanjevići u kakvom je stanju bila ova svetinja, predviđena da bude najmonumentalnija ruševina u Crnoj Gori. Ali oni koji su to predviđali su zaboravili da je Bog ljubavi neuništiv i da je neuništivo i ono ljudsko srce koje je ispunjeno tom božanskom ljubavlju“, poručio je Amfilohije.

Proslava 680-godišnjice postojanja i osvećenja manastira Stanjevići završila se grupe „Legende“.