ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

17-08-2017

Na Lovćenu kritično: Požar prijeti da se proširi na primorje

Situacija sa požarima na teritoriji Opštine Cetinje i dalje je kritična, a gašenje vatre, kao i prethodnih dana otežava jak vjetar. Sve vatrogasne ekipe su na terenu, i pokušavaju da spriječe da se požar ne proširi i do primorja, javlja TV Vijesti.

Najkritičnije je na Lovćenu, a vatrena stihija prijeti da ugrozi Njegošev mauzolej, turističke objekte, te kuće mještana. Na Lovćenu ima dosta zaostale municije, koja pravi probleme vatrogascima, jer dolazi do sporadičnih detonacija. Cetinjskim vatrogascima u gašenju vatre, pored pripadnika Vojske Crne Gore pomažu i kolege iz Budve, Bara, Kotora, Podgorice, Danilovgrada, Nikšića, Rožaja i Kolašina.

U gašenju učestvuju i dva protivpožarna aviona Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore. Pored borbe sa vatrom, vatrogascima je veliki protivnik i umor, jer već nekoliko dana neprestano gase požar. Zbog premora, jutros je u cetinjskoj bolnici ukazana medicinska pomoć i komandiru cetinjske Službe zaštite i spašavanja Peđi Moštrokolu, koji je bio u nesvjesnom stanju.

Opštinski štab za krizne situacije definisao je hitne mjere i aktivnosti u cilju lokalizovanja požara u Nacionalnom parku Lovćen.Opštinski štab je ocijenio da je situacija na području Lovćena izuzetno složena i da postoji mogućnost da se tokom dana, u zavisnosti od vremenskih uslova, ponovo pogorša. Vatrena stihija prijeti da ugrozi Njegošev mauzolej, turističke objekte - Odmaralište Lovćen-Bečići, Avanturistički park, bungalove NP Lovćen, te kuće mještana.

Iz Opštinskog štaba je saopšteno da su angažovani svi resursi – ljudski i materijalni, kako bi se na najefikasniji način u ovom trenutku lokalizovali i ugasili požari na teritoriji Lovćena.

Cetinjski list javlja da su od rano jutros na terenu uz cetinjske vatrogasce i njihove kolege iz Podgorice, Danilovgrada, Nikšića i Budve, a da su se ka Lovćenu uputile i vatrogasne ekipe iz gotovo svih gradova sjevera Crne Gore.Opštinski štab je uputio apel svim građanima i organizacijama da pomognu u gašenju požara, kako bi se odbranila kulturna i prirodna dobra NP Lovćen.

"Svi dobrovoljci koji žele i mogu da pomognu potrebno je da se jave na broj telefona 041 123, dok je okupljanje volontera zakazano za danass u 10 časova na Ivanovim koritima. Takođe, Opštinski štab obavještava sve građane i volontere koji žele da na dobrovoljnoj osnovi pomognu u gašenju požara, da moraju biti svjesni visokog rizika od opsanosti, te da, ukolikio se odluče da dođu na opožareno područje, moraju biti adekvatno obučeni i obuveni. O sigurnosti volontera vodiće računa pripadnici Službe zaštite Prijestonice i Vojske Crne Gore", navodi se u saopštenju Prijestonice.

Požari u Ćeklićima i na Bukovici su lokalizovani.

Izvor: VIJESTI