ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

15-01-2018

Najdepresivniji ponedeljak u godini

Ukoliko se danas osjećate naročito neraspoloženo i nemate motivacije, ne brinite jer razlog je, kažu stručnjaci, fenomen “tužni ponedjeljak”, odnosno najdepresivniji dan u godini.

“Tužni ponedjeljak” definisao je psiholog Klif Arnal. Primjenom formule : [W + (D-d)] x Tq ÷ [M x Na] u kojoj W predstavlja vremenske prilike, D dug, d mjesečnu zaradu, T vrijeme nakon Božića, Q vrijeme nakon naših propalih pokušaja da nešto uradimo, M nizak nivo motivacije, a NA potrebu za preduzimanjem akcije, zaključio je da je treći ponedjeljak u januaru najdepresivniji dan u godini.

Prema statistikama, januar je mjesec u kojem se najviše ljudi razvede i mjesec u kojem na Tviteru bude objavljeno najviše negativnih poruka.

Mnogi ne vjeruju u ovaj fenomen, a profesorka Jolanta Burk s Univerziteta East London smatra da je “tužni ponedjeljak” depresivan dan samo zbog vjerovanja u to, prenosi Klix.

“Misleći da je danas najgori dan u godini, posvećujemo više pažnje negativnim stvarima oko nas. Ukoliko je to dan koji će negativno uticati na vaše razmišljanje, emocije i ponašanje, iskoristite prednosti i pretvorite ga u srećan dan. Umjesto da pažnju pridajete lošim stvarima, budite svjesni dobrih stvari koje se događaju vama i oko vas”, rekla je Burk.

Ne samo za današnji, za svaki ponedeljak važi da je "depresivan", pa neka istraživanja pokazuju da je ponedeljkom rizik od srčanog udara najveći. Šanse da ga zaposleni dožive tada su 20 odsto veće nego drugim radnim danima, a uzroci su najčešće stres i visok krvni pritisak zbog velike količine posla i obaveza koje ih očekuju nakon opuštajućeg vikenda.