ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

22-05-2019

Obala kao suza - 30 crnogroskih plaža ima plavu zastavicu

Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala koji se svake godine dodeljuje najčistijim plažama i marinama.

Ako planirate ove godine da ljeto provedete na crnogorskom primorju, trebalo bi da znate da je voda Jadranskog mora visokog kvaliteta, kao i da 30 kupališta u Crnoj Gori nosi Plavu zastavu (Blue flag) koja se dodeljuje samo najčistijim plažama. 

To je za srpske medije u Budvi izjavio direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Predrag Jelušić i dodao da u posljednje dvije do tri godine analize vode Jadranskog mora na crnogorskom primorju pokazuju stalni porast kvaliteta. 

"Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i Institut za biologiju mora već godinama vrše monitoring na više od 100 lokacija od Ulcinja do Herceg Novog, gotovo 97 odsto na tim lokacijama more ima oznaku 'k1', što znači da je voda visokog kvaliteta i poželjna za kupanje i sa mikrobiološkog i s drugih standarda", rekao je Jelušić. 

Prema njegovim rječima, to je rezultat toga što su sve lokalne samouprave uložile stotine miliona evra za tretman otpadnih voda. Govoreći o plažama koje su nosioci Plave zastave, Jelušić navodi da je do pre desetak godina crnogorska obala imala tri ili četiri plaže koje nose to međunarodno priznanje za kvalitet, a da ih danas ima 30. 

Naime, Plava zastava za plaže i marine je međunarodni ekološki standard kvaliteta zaštite okoline mora i obala koji se svake godine dodeljuje najčistijim plažama i marinama koje ispune rigorozne međunarodne standarde po 33 kriterijuma. Jelušić ističe da je 30 plaža pod Plavom zastavom impresivna brojka za Crnu Goru, imajući u vidu da crnogorska obala ima oko 100 kilometara plaža za kupanje, dok Hrvatska, navodi, ima dužu obalu, a nema veći broj tih zastavica.

Izvor: B92