ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

18-12-2018

Opština Budva uspjela da realizuje međunarodne projekte, vrijedne gotovo 200.000 eura

Kancelarija za evropske integracije i saradnju Opštine Budva ovu godinu završava uspješno, nakon što je realizovala nekoliko značajnih projekata u vrijednosti od oko 200 hiljada eura, finansirnih iz međunarodnih fondova.

Osnovna misija Kancelarije bila je stvaranje i aktiviranje medjunarodne mreže partnerstva i sticanja novih saznanja, sa ciljem razvijanja naše zajednice u prioritetnim oblastima, istakla je gostujući u programu Radio Budve šefica Kancelarije, Ana Tripković Marković.

Ona je kazala da je ove godine započeta realizacija projekta Dynamob koji se finansira iz sredstava Evropske komisije, a koja našoj Opštini donosi podršku za razvoj održivih vidova prevoza.

Projektom će biti nabavljeno: 16 bicikala, 8 električnih bicikala, stanica za punjenje električnih automobila, 2 bike-sharing stanice, a predviđeno je da se odrede dvije staze u opštini koje će se koristiti isključivo za održive vidove transporta. Ukupna vrijednost projekta je 132 600,00 EUR.

"Sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Opština Budva nastavila je izuzetno zapaženu saradnju. Kao krunu prethodnih aktivnosti ali i kao podsticaj za buduću saradnju, u februaru ove godine g-đa Fiona Mekluni, stalna koordinatorka sistema UN i stalna predstavnica UNDP-ija za Crnu Goru i Predsjednik Opštine g. Dragan Krapović potpisali su u ime ove dvije institucije Protokol o saradnji na projektu razvoja niskokarbonskog turizma", istakla je Tripković Marković.

Ona je dodala da je jedan od prioriteta obije institucije bio podsticanje ekološkog poslovanja turističke privrede, ali i njihovog boljeg tržišnog pozicioniranja. Stoga je smještajnim kapacitetaima u Budvi pružena je puna finansijska i tehnička pomoć i oko 4000 ležajeva dobiće renomirane međunarodne eko sertifikate.

"Već drugu godinu za redom, Opština Budva, UNDP i Turistička organizacija Budve proslavom “Dana bez automobila” i “Evropske nedjelje mobilnosti” zajedno sa našim najmlađim sugrađanima bore se za očuvanje životne sredine. Manifestacija “Zagonetna šetnja” u kojoj je učestvovalo čak 600 djece iz Budve je na zanimljiv i edukativan način prikazala pješačenje kao zdrav i ekološki vid kretanja u urbanom jezgru grada.

Nastavljajući inicijativu za pokretanje Budve ka održivom razvoju UNDP i Opština Budva započinju pilot projekat Budva Go Green, sa osnovnim ciljem da se podstakne saradnja sa građanima Budve u oblasti zaštite i dizajniranja zelenih površina u gradu.

U julu ove godine sprovedena je terenska i online anketa o stavovima i navikama naših sugrađana po pitanju korišćenja zelenih površina. U njoj je učestvovalo preko 200 naših sugrađana.



Anketa je pokazala da naši sugrađani koriste zelene površine svih 12 mjeseci godišnje, između 6 i 7 puta nedeljno i u njima, u prosjeku, svaki put provedu više od pola sata. Pored rekretativnog, rezultati su pokazali i socijalni značaj naših zelenih površina jer je jedan od dva najvažnija razloga za posjetu njima – druženje. Pokazna je i visoka korelacije između kvaliteta zelenih površina i ukupnog kvaliteta života u Budvi. Zelene površine su i značajan faktor smanjenja upotrebe vozila u urbanom jezgru grada jer dok do posla, škole, grada ili plaže naši sugrađani najradije idu kolima, do zelenih površina oni najradije – pješače.

Rezultati ankete opravdali su značaj Budva Go Green inicijative i pokazali snažnu potrebu za učešćem građana u zaštiti i dizajniranju zelenih površina. Tako se septembru ove godine organizuje set interaktivnih radionica koje je vodila g-đa Dženi Donovan, međunarodni ekspert za inkluzivni dizajn.

Sa izuzetnim entuzijazmom građani su pristupili izradi inovativnih idejnih riješenja za oplemenjivanje i poboljšanu funkcionalnost zelenih poršina u gradu, a svi njihovi prijedlozi postavljeni su kao izložba u starom gradskom parku gdje je otvorena mogućnost glasanja za svaki predlog.

Na osnovu ideja nastalih u okviru Placemaking radionice do sada su urađene sljedeće aktivnosti: Postavljena je interaktivna tabla u gradskom parku, urađen je mural u Dositejevoj ulici, sa temom „Lovćenskog zvončića“, ozelenjena je ograda kod vrtića i postavljene su edukativne drvene table, postavljena je biblioteka na otvorenom u obliku barke, i očekuje se da će biti postavljena još jedna do kraja godine.



Kancelarija za evropsku saradnju ove godine pružila je našim mladim sugrađanima mogućnost da steknu međunarodna obrazovna iskustva i razviju svoja znanja i vještine. Putem implementacije dva Erazmus plus projekta: “eMEETs” i “FY4ICT” koja se finansiraju iz sredstava Evropske komisije čak 50 mladih iz Budve i Crne Gore ove godine imalo je priliku da otputuje u zemlje regiona i zemlje Evropske Unije gdje su putem inovativnih oblika edukacije učili o preduzetništvu u turizmu i u informacionim tehnologijama.

Oni su posjetili dvodnevne radionice u Mostaru i Andrijevici, i dva desetodnevna studijska putovanja u Maribor i Malagu. Do kraja godine još 10 mladih imaće priliku da učestvuje na dvodnevnoj radionici na Zlatiboru. U okviru Erazmus plus programa naša Opština imala je priliku i da bude domaćnih dvodnevne radionice na temu “Developing specialized ICT skills, knowledge and capacity” za 44 mladih iz zemlje i regiona.

"Svi projekti započeti u ovoj godini nastavljaju se i u 2019., a pored toga u ovoj godini Kancelarija za evropske integracije podnijela je aplikacije za sredstva u vrijednosti od oko 600.000 EUR i u toku je podnošenje još aplikacija u okviru trilateralnog programa HR-BiH-CG pa se naredne godine mogu očekivati i novi projekti", zaključila je Tripković Marković.

Opština Budva takođe je postala članica i ALDA - Evropske asocijacijacije za lokalnu demokratiju i i CiviNet – mreže gradova koji podstiču održivu urbanu mobilnost koju je pokrenula Evropska Unija.