ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

10-08-2018

Osobe u alkoholisnom stanju najčešći pacijenti hitne pomoći

U stanicama hitne medicinske pomoći u Budvi i Petrovcu tokom jednog dana zbrine se oko 100 pacijenata, a obavi se oko 20 transporta do kotroske i barske bolnice.

Kako je kazala dr Marina Bubanja najkritičniji period dežusrstva je u ranim jutranjim satima, kada se najčešće zbrinjavaju alkolisani pacijenti koji se povrijede u tučama i saobraćajnim nezgodama.

"S obzirom da je ovo ljetnji period najviše ima stomačnih tegoba. Obično zbrinjavamo pacijente sa stomačnim tegobama, povraćanje, proliv, bolovi u stomaku, i naravno tu su oni koji sa hronočnim oboljenjima koji dolaze preko cijele godine. Pored toga, zbrinemo i veliki broj pacijenata u alkoholisanom stanju", navela je Bubanja.

Medicicinska pomoć se pružva svima - bez obzira da li je osiguranik Crne Gore ili ne.

Što se tiče broja ljekara koji ordiniraju u Budvi, rade po dva doktora u prvoj smjeni i dva u poslijepodnevnoj, dok u Petrovcu radi po jedan ljekar.

"Po potrebi ordiniraju i kolege iz Bara i Cetinja. Istakla bih da je sve više mladih ljudi koji se obraćaju za pomoć, starosna granica se prilično pomjera ka dolje", naglasila je Bubanja i dodala da je hitna medicinska pomoć organizovana tako da se pacijenti transportuju do najbliže zdravstvene ustanove, ako je iz Budve onda u Kotor, a ako je iz Petrovca onda u Bar.
Reklame