ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

21-03-2019

Otvara se specijalističko odjeljenje Filološke gimnazije u Gimnaziji Kotor

U Gimnaziji Kotor se, u školskoj 2019/20. godini, planira otvaranje specijalističkog odjeljenja filološke gimnazije, za koje je saglasnost dalo Ministarstvo prosvjete.

"Pripremu za ovaj obrazovni program započeli smo u prethodne dvije godine, i zadovoljili sve zakonom propisane standarde za realizaciju nastave u njemu", navodi se u saopštenju koje je kotorska Gimnazija dostavila redakciji RTB-a.

Aktiv Crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i aktivi stranih jezika najviše su doprinjeli odobravanju otvaranja ovog odjeljenja svojim postignutim rezultatima i mnogobrojnim aktivnostima o kojima se mogu pronaći informacije na sajtu škole.

"Kako su na osnovu nove zakonske regulative stvorene mogućnosti proširenja broja programa opšteg srednjeg obrazovanja, na osnovu interesovanja učenika, mišljenja Savjeta roditelja i potreba grada, odlučeno je da se učenicima ponudi obrazovni program u kome se više izučavaju strani jezici, Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, kao i Muzička i Likovna umjetnost.

Otvaranje ovog specijalističkog odjeljenja pružilo bi mogućnost zaposlenja budućim svršenim srednjoškolcima, kao i studentima jezičkih i društvenih fakulteta, u brojnim kulturnim instutucijama grada, kao što su: Arhiv, Kulturni centar, galerije, muzeji, Turistička organizacija. Učenici bi u toku školovanja mogli ostvariti saradnju i aktivno učestvovati na manifestacijama koje se odvijaju u ljetnjim mjesecima, kao što su Dječiji festival i Don Brankovi dani muzike", ističe se u saopštenju.

Za ovakav obrazovni program, navode iz ove institucije, Škola je dobila podršku gradonačelnika i Opštine Kotor koji su spremni da pomognu stipendiranje učenika koji se upišu u specijalističko odjeljenje odjeljenje filološke gimnazije tokom njihovog školovanja. Isto tako Opština bi sponzorisala i kupovinu manjeg broda i minibusa za izvođenje nastave na terenu, predviđene obaveznim nastavnim programima.

Pored vrednovanja opšteg uspjeha i uspjeha iz predmeta, za upis u odjeljenje specijalističke filološke gimnazije, potrebno je da kandidat na eksternoj provjeri znanja iz predmeta Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, kao i iz stranog jezika (predmeta koji je izabrao) ostvari ocjenu odličan (5).

Svojom razvojnom politikom Gimnazija čini napore da građanima Kotora, učenicima i roditeljima I dalje obezbjeđuje kvalitetno obrazovanje i obuku, koja će im omogućiti uspješan nastavak školovanja, kao i uključivanje u tržište rada. Kompetencije naše škole su visok nivo znanja i vještina, prepoznatljiv na visokoškolskim ustanovama koje naši učenici upisuju.

U realizaciji obrazovnog programa specijalističkog odjeljenja filološke gimnazije, koristićemo iskustva nastavnog kadra gimnazije “Slobodan Škerović “iz Podgorice. I sarađivati sa njima.

U junu mjesecu biće raspisan konkurs za dva odjeljenja opšte gimnazije i jedno odjeljenje specijalističke filološke gimnazije; zatim konkurs za odjeljenje ekonomskog smjera i za odjeljenje medicinskog smjera.

Sve informacije o planovima i programima i gimnazijskih odjeljenja i odjeljenja srednje stručne škole zainteresovani učenici i roditelji mogu pronaći na sajtu Gimnazije Kotor (www.gimnazijakotor.me), zaključuje se saopštenju.