ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

30-08-2018

Petnaest razloga zašto je voda dobra za naš organizam

Blizu 60 posto našeg organizma čini voda, što govori koliko je bitno da tijelo održavamo hidriranim. Portal Medical News Today naveo je 15 beneficija konzumiranja vode.

1. Voda podmazuje zglobove

Hrskavica koja se nalazi u zglobovima i diskovima kičme sadrži blizu 80 posto vode. Dugotrajna dehidracija može dovesti do bolova u zglobovima.

2. Stvara slinu i sluz

Slina pomaže u varenju hrane i čini usta, nos i oči vlažnim. To spriječava trenje i oštećenje. Konzumiranje vode takođe čini usta čistim i smanjuje truljenje zuba.

3. Tijelo snabdijeva kiseonikom

Krv sadrži više od 90 posto vode i ona doprema kiseonik do različitih djelova tijela.

4. Poboljšava zdravlje i ljepotu kože

Dehidracija čini kožu osjetljivom, dovodi do njenog preranog starenja i stvaranja bora.

5. Oblaže mozak, kičmenu moždinu i druga osjetljiva tkiva

Dehidracija može uticati na strukturu i funkciju mozga. Voda je uključena u proizvodnju hormona i neurotransmitera. Duža dehidracija može dovesti do problema s razmišljanjem i rezonovanjem.

6. Reguliše temperaturu tijela

Voda se skladišti u srednjim slojevima kože i izlazi na površinu kao znoj kada se tijelo zagrije. Dok isparava, tijelo se hladi. Dovoljne količine vode mogu smanjiti tjelesni napor, ako se tokom vježbanja pojavi toplinski stres.

7. Probavni sistem zavisi od vode

Crijevima je potrebna voda kako bi radila ispravno. Dehidracija dovodi do probavnih problema, konstipacije i pretjerane kiselosti u želucu. To povećava rizik od žgaravice i čira na želucu.

8. Ispire tjelesni otpad

Voda je potrebna za proces znojenja, uriniranja i velike nužde.

9. Pomaže u kontrolisanju krvnog pritiska

Nedostatak vode čini krv gušćom, što povećava pritisak.

10. Dišni putevi trebaju vodu

Kada je organizam dehidriran, dišni putevi su ograničeni jer tijelo pokušava smanjiti gubitak vode. To pogoršava astmu i alergije.

11. Minerale i hranjive tvari čini dostupnim

Otapaju se u vodi, što omogućava da dođu do raznih dijelova tijela.

12. Spriječava oštećenje bubrega

Bubrezi regulišu tekućinu u tijelu. Nedovoljno vode može uzrokovati kamenac u bubregu i druge probleme.

13. Poboljšava performanse tokom vježbanja

Neki naučnici tvrde kako konzumiranje većih količina vode poboljšava performanse tokom vježbanja. Ono što je utvrđeno jeste da dehidracija smanjuje performans i da ne možete vježbati više od 30 minuta.

14. Gubitak kilograma

Voda pomaže u gubitku kilograma ukoliko je konzumirate umjesto slatkih sokova i gaziranih pića. Ukoliko popijete čašu vode prije jela dobit ćete osjećaj sitosti i pojesti manje hrane, čime ćete izgubiti kilograme.

15. Smanjuje šanse da budete mamurni

Kada "partijate" nezaslađena mineralna voda s ledom i limunom naizmjenično s alkoholnim pićem može spriječiti prekomjerno konzumiranje alkohola, ali i jutarnju glavobolju.