ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

27-02-2018

Počeli "Ljubišini dani"

U okviru obilježavanja Ljubušinih dana, Mitropolit crnogorsko – primorski Amfilohije prigodnom besjedom otvorio je svečanost.

On je istakao da je Stefan Mitrov Ljubiša jedna od najznačajnih ličnosti u našoj istoriji, ne samo za Budvu i Boku Kotorsku, već i mnogo šire.

"Bavljenjem Ljubišinim djelima mi danas možemo naći odgovore na brojna mentalitetska i društvena pitanja, koja su još uvijek prisutna u našoj savremenosti, ali i odgovore na pitanja o odnosu savremenosti i tradicije", istakla je državna sekretarka u Ministarstvu kulture, Sandra Đurbuzović.

Na Ljubišin politički i diplomatski angažman podsjetio je potpredjsednik Opštine Vesko Marković.

"Možemo reći da su mu glavni postulati i ciljevi bili borba za ravnopravnost jezika u monarhiji, uvođenje srpsko-hrvatskog u školama, administraciji i sudstvu, ravnopravnost vjeroispovjesti, stipendije za pravoslavnu djecu da se mogu školovati u Beču" istakao je Marković.

Direktoica JU Muzeji i galerije Lucija Đurašković kazala je da Ljubiši pripada posebno mjesto u prebogatoj kulturnoj istoriji Budve.

Đurašković je istakla da se u kulturnoj manifestaciji "Ljubišini dani" reaktualizuje Ljubišino stvaralaštvo, kao i da se kroz razne programe afirmiše sama kultura, čiji je on neraskidivi dio.

U okviru Ljubišinih dana biće organizvovane četiri sesije o liku i djelu Stefana Mitrova Ljubiše, književne večeri i izložbe u Budvi, Režeićima i Petrovcu.