ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

01-07-2018

Počinje deveti Festival gudača

Festival gudača, deveti po redu, biće održan od danas do 9. jula u Kotoru, u okviru Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Foto: Bokanews

Manifestaciju organizaciju nevladine organizacije (NVO) "Bocche di Cattaro", a pod pokriviteljstvom Opštine Kotor i Turističke organizacije Kotor.

Iz te NVO su saopštili da se radi o jedinstvenoj manifestaciji u državi čiji je cilj edukacija mladih muzičara i pružanje podrške na putu njihove afirmacije i profesionalnog napretka.

Oni su kazali da radionice za gudače za violinu, violu, violončelo, kontrabas i kamernu muzika i za solo pjevanje vode priznati pedagozi i eminentni muzičari iz zemlje i inostranstva.

“U ambijentu podsticajnog baroknog Perasta, potvrdjeno je da ovaj festival ima svoj kvalitet, značaj i sigurnu budućnost. On je mjesto dobre energije i treba da omogući mladima da na najbolji način predstave talenat,kreativnost i vlastiti potencijal”, kaže se u saopštenju.

Na otvaranju festivala, kako su naveli iz "Bocche di Cattaro", ispred katedrale sv Tripuna nastupiće Gudački orkestar Glazbene šole Franca Šturma iz Ljubljane, sa 45 mladih muzičara pod dirigentskom palicom dirigentkinje Darinke Fabijani.

Sjutra će u crkvi Svetog Nikole biti predstavljen program pod nazivom "333 godine Baha u baroknom Perastu", a nakon toga solistički koncert u crkvi sv Duha u Kotoru, mlade violinistkinje iz Beograda, Miona Topalović.

Programom je predviđeno i izvođenje Gudačkog trio "Lamali" iz Beča, tri koncerta polaznika u Muzeju grada Perasta i završni koncert gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije koji čine Jelena Dragnić, Vladan Lončar, Boris Brezovac i Aleksandar Latković.

“Spajanjem različitih kultura, iskustava i znanja i u budućnosti ćemo voditi računa o kvlitetu programskih sadržaja i opštem karakteru kako bi Festival gudača ostao mjesto na kojem se unaprijedjuje znanje i gdje se rado dolazi”, kazala je umjetnički direktor Festivala, Marina Dulović.

Festival se održava u okviru Kotorskog festivala pozorišta za djecu, kao njegov prateći, muzički segment.

Manifestaciju su finansijski podržali i Omnitech, Terna i Crnogorska Komercijalna banka iz Podgorice uz brojne partnere kao što je Kulturni centar ,Nikola Djurković, Župni ured Perast, Muzeji Kotor i Muzička škola Vida Matjan.
Reklame