ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

09-08-2017

Predstava za djecu Kod nojeve barke u 8

Predstava za djecu Kod Nojeve barke u 8, po tekstu Urliha Huba, a u režiji Roberta Valtla, biće izvedena u srijedu, 9. avgusta u 21.30h, na sceni između crkava.

Kako je prilikom rada na predstavi objasnio reditelj, u nesigurnom vremenu čovjek poseže za mitovima i pričama iz prošlosti kako bi sebi pojasnio razloge straha od kataklizmi i ćudi prirode s kojima se teško nosi.



"...Junaci naše predstave su tri pingvina koja su spletom okolnosti, putem goluba dobili vijest o Potopu koji je prekrio zemlju, i o Noju, koji se u osam sati naveče sprema da na svoju barku ukrca po dva predstavnika od svake žive vrste. Dva prijatelja pingvina odluče da neće napustiti trećeg najmlađeg, i lukavošću ga u koferu ukrcaju na barku prepunu životinja sa cijele Zemlje. Tekst njemačkog autora Ulriha Huba himna je prijateljstva, solidarnosti i tolerancije . Rafiniranog stila, s puno humora, katkad i vesele burleske, koja nikad ne ulazi u karikaturalnost, tekst se afirmisao posljednjih godina kao najveće evropsko otkriće za mladu publiku . Ako poznajemo ‘efekt leptira’, čiji zamah krilima na jednom kraju svijeta uzrokuje kataklizme na drugom, s ovom predstavom naučiti ćemo nešto o ‘efektu pingvina’ kroz priču o uzajamnoj povezanosti, o kreiranju suživota, o podsticanju mašte da kroz radoznalost otkrije drugačije horizonte. Pingvini se pitaju postoji li Bog, a ako da, zašto je onda nevidljiv. Pitaju se ima li smisla izbjeći sveopšti potop ako će u njemu nestati najbolji prijatelj, pa makar bio dosadno zanovjetalo. Ludička, filozofska, teološka dimenzija teksta primjerena najmlađem uzrastu, podređena je jednostavnoj ljepoti ljudskih osjećaja. A njih izgleda bolje od nas samih, znaju izraziti pingvini", pojasnio je reditelj Robert Valtl.



Tekst je preveo Đorđe Krivokapić, scenografkinja je Natalija Vujošević, kostimografkinja Tijana Todorović, kompozitor Nemanja Bečanović, koreografkinja Slavka Nelević, dok je dizajn svijetla uradila Sonda 6.



U predstavi igraju Slaviša Grubiša, Smiljana Martinović, Goran Slavić, Branko Ilić i Sejfo Seferović.