ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

25-05-2017

Prva Cyber security konferencija u Splendidu

Prva Cyber Security konferencija biće održana 2. juna u hotelu Splendid u organizaciji Vision event-a, pod pokroviteljstvom Ministarstva javne uprave Crne Gore, Ministarstva odbrane Crne Gore, Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama i Slovačke ambasade.

Centralna tema konferencije biće “Rizici i mjere zaštite od sajber kriminala, u skladu sa NATO principima i dostignućima u oblasti sajber bezbjednosti”.

"Svjedoci smo skorašnjeg veoma sofisticiranog računarskog napada, koji je u svjetskim bezbjednosnim krugovima okarakterisan kao najveći "ransomware" napad, a koji je pogodio više od 200.000 korisnika u najmanje 150 zemalja, u toku jedne noći. Ova vrsta računarskog zlonamjernog softvera tajno se instalira na računarima žrtve i svi podaci bivaju blokirani putem ključeva za šifrovanje koje je skoro nemoguće dešifrovati. Istovremeno, žrtva dobija poruku u kojoj se navodi da je potrebno da plati otkup napadaču u virtuelnoj kripto-valuti bitkoin, kako bi podaci na računaru bili odblokirani. Ovakav način otkupa označava nemogućnost lociranja napadača", saopštavaju organizatori konferencije.

Zbog sve učestalijih, razvijenijih i ozbiljnijih sajber napada na svjetskom nivou, u svakom momentu treba biti svjestan prijetnji od sajber kriminala i načina zaštitite podataka i finansijskih sredstva kao i poslovanja svoje kompanije.

"U tu svrhu realizovan je projekat Cyber Security konferencije, čiji je primarni cilj - omogućiti uvid u uspostavljanje, održavanje i unapređenje informacione bezbjednosti i zaštite podataka u kompanijama i institucijama, kroz informisanje i edukaciju o načinima prevencije, otkrivanja, odbrane, kao i saniranja posljedica od sajber napada", navode iz organizacije.

Eksperti iz oblasti visokotehnološkog kriminala iz Crne Gore, Evrope i svijeta govoriće o najnovijim prijetnjama i načinima na koji se mogu izvršiti sajber napadi u svim poslovnim sistemima, o ulozi i odgovornosti vlada u uspostavljaju bezbjednog sajber okruženja, o uspostavljanju sajber bezbjednosti na nacionalnom nivou, kao i na teme informacione bezbjednosti, zaštite podataka i u praksi dokazanih rješenja za sajber bezbjednost.

Cyber Security konferencija je od velikog značaja za direktore i rukovodioce institucija i organizacija, uključujući i ICT odsjeke, Vladu i njene institucije, ministarstva, finansijske institucije (banke, osiguravajuća društva), javni sektor, telekomunikacione, revizorske i IT kompanije, kao i sve druge kompanije i firme čije poslovanje zahtijeva sigurnost podataka.