ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

17-07-2018

Ranohrišćanska bazilika u Starom gradu buduća turistička atrakcija

Centar za konzervaciju i arhelogijiu Crne Gore započeo je projekat istraživanja ranohrišćanske bazilike u Starom gradu. Ovo kulturno dobro iz šestog vijeka trebalo bi za dvije godine da bude prikazano u punom sjaju sa značajnim efektima turističke valorizacije.

Ovih dana na terenu se izvode konzervatorska istraživanja i prikupljaju podaci za buduću izradu projekta. Prema riječima direktorice Centra za konzervaciju i arhelogiju CG Biljane Brajović nebriga je dovela do velike štete.

"Nepoštovanjem zaštićene okoline desilo se da rastinje koje se nalazi u gornjem dijelu zida napravi veliki problem. Pojavili su se korjeni koji su uspjeli da destabilizuju i razdvoje zidine. Sublimiramo sve podatke, nastojimo da se oslobodimo od vegetacije uzimamo osnovne mjere, odvajamo kamen iz šestog vijeka i površine koje su stavljene nakon zemljotresa", kazala je Brajović.


Ministarstvo kultrure je samo za prvu fazu istraživanja izdvojilo 16 hiljada eura, a do kraja projekta je panirano da se izdvoji do 150 hiljada.

"Projektom je planirana montaža konstrukcije koja će djelimično dočarati izgled hrama iz prošlosti. Prva stavka je vraćanje mozaika "In situ" koji će upotpuniti cijelu priču , zatim veliki dio kamene plastike, vjerujem da će biti i originalnih i kopiranih djelova ", naglasila je Brajović te dodala da se za baziliku nije ni znalo sve do zemljotresa nakon kojeg su se otkrili temelji ove građevine.

Brajović je istakla da će ovo biti jedna zanimljiva turističku ponuda.

"kad kažem valorizacija tim podrazumjevam da će bazilika moći sama sebe da finansira. Održavaće se predstave, koncerti a pošto će biti natkrivena posjetioci će imati priliku da vizuelno dožive objekat baš onakvim kakav je bio u šestom vijeku" rekla Brajović.