ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

25-05-2018

Raspisan drugi poziv

Ministarstvo ekonomije raspisalo je danas drugi javni poziv za učešće u Programu za unaprijeđenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća u ovoj godini, koji će biti otvoren do 25. juna.

Ministarstvo je odlučilo da raspiše drugi poziv zbog velikog interesovanja, ali i u cilju utroška svih raspoloživih sredstava za Program.

Iz tog Vladinog resora su saopštili da je na prvi poziv, koji je bio otvoren od 11. aprila do 14. maja, stiglo 11 prijava čija evaluacija je u toku.

„Ukupan budžet opredijeljen za realizaciju Programa iznosi 50 hiljada EUR, a mikro, mala i srednja preduzeća mogu ostvariti pravo na finansijsku pomoć u maksimalnom iznosu do 3,5 hiljada EUR, odnosno do 50 odsto opravdanih troškova, bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost (PDV)“, naveli su iz Ministarstva.

Programom je predviđeno da je preduzeće u obavezi da finansira troškove spoljnjeg konsultanta za realizaciju inovativne aktivnosti u visini od 100 odsto i nakon završetka aktivnosti traži povraćaj do maksimalno 50 odsto opravdanih troškova, bez PDV-a.

Pravo učešća u Programu imaju registrovana mikro, mala i srednja preduzeća koja su registrovana u Centralnom registru privrednih subjekata, u 100 odsto privatnom vlasništvu i sa sjedištem na teritoriji Crne Gore.

Preduzeća, kako je objašnjeno, treba da dostave zvanične finansijske izvještaje za prethodne dvije godine poslovanja u kojima nije iskazan neto gubitak, da redovno izmiruju obaveze plaćanja poreza i doprinosa i da za iste aktivnosti nijesu koristili sredstva finansijske pomoći iz državnog ili lokalnog budžeta.

Programom finansijske podrške za mikro, mala i srednja preduzeća može se odobriti finansijska pomoć za inovacije proizvoda i usluga, poslovnog procesa, u organizaciji i marketingu.