ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

17-01-2019

Ratković: Budva ne treba da bude usputna stanica za kuvani kukuruz i majmune

Opština Budva treba da napravi jedan dobar plan, kako će da izgleda područje bez privremenih objekata, pri tom, da ima usluge koje gosti traže, da prevaziđemo vašarsku atmosferu, koju smo imali svih ovih 30 godina i da pripremimo Budvu za održivi turizam, a ne da budemo usputna stanica za kuvani kukuruz, majmune ili neke druge životinjice na šetalištu i plažama, kazao je prof. dr Rade Ratković.

Prema riječima Ratkovića, opštinska Odluka o oklanjanju privremenih objekta je hrabra, ali istovremeno i teška. Ona je, kako ističe, u interesu turizma, ali smatra da je trebalo donijeti ranije, kako bi se ostavio adekvatan rok za njenu implementaciju.

“Ja znam da su mnogi neazdovljni, ali tek predstoji da se uradi ono što je već trebalo uraditi do sada, jedan dobar plan, kako će da izgleda područje bez privremenih objekata, a da imamo usluge koje gosti traže, da prevazidjemo vašarsku atmosferu, koju smo imali u budvi svih ovih 30 godina. Moramo da pripremimo Budvu za održivi turizam, a to je turizam gdje dominijraju gosti sa najjačih emitinvnih tržišta Evrope, koji generiraju sezonu u trajanju od sedam mjeseci, od marta, aprila, pa do novembra, kazao je Ratković.



Takođe, kako je dodao, mi treba da budemo svjesni da je na području naše opštine napravljen veliki broj stanova, koji dovlače goste iz regiona, Rusije Ukrajnine, I to su gosti niže platežne moći, drugačijih zahtejva i profila nego što su gosti iz Evrope.

“Zato treba dati mogućnost, da se na nekoj adekvatnoj lokaciji otvore slični objekti, bez buke, sa svim higijenskim uslovima i po mjeri, ne da bude predimezionirano. I da ne budemo stanica za nekoga ko će da dodje 15, 20 dana, da svašta prodaje, da kuva kukuruz, dovodi majmune ili ne znam kakve druge životinjice, da se ne pravi cirkus, nego da to ima jedan kulturan nivo, i da ti ljudi koji su držali do sada objekte, nadju sigurno zaposlenje u kvalitetnim trajnim objektima. Ovo treba da bude predmet zajedničkog dogovora, za šta će trenutna vlast, vjerujem, imati sluha”, ističe Ratković.

On smatra takodje, i da plaže treba rasteretiti od privremenih objekta.

“Treba povećati plaže, a jedan od načina je da se rastereti plažni pojas, i rekreativni i pješčani od privremenih i drugih objekata. Neophodno je da pravimo dobre plaže, a imamo jedan dobar model, to je plaža Ploče, koja je u Master planu stavljena kao preporučeni model kako da se prošire plaže, što je nužno crnogorskom primorju”, zaključio je Ratković.