ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

16-03-2019

Ruštule tradicionalni primorski kolači

Vjerovatno ste već imali prilike da probate ruštule ili ste se možda i okušali u pravljenju istih, mi vam danas donosimo kratku priču o ruštulama i recpet za ovu poslasticu, jer pred nama je vikend, a vikendo naročito volimo da uživamo u slatkišima.

Ovaj mediteranski kolač tradicionalno se sprema duž cijelog Jadrana, pa ćete nerijetko čuti da svaki crnogorsski primorski grad izdvaja ruštule kao baš svoj kolač, a često će reći i da su baš njihove najbolje.

Od Boke kotorske do Paštrovića, naići ćete na razne varijacije recepta za ovu poslasticu, ali suština je ista u svakom kraju.

Crnogorsko pleme Paštrovići ipak tvrdi da su njihove autentične i da se nigdje više ne prave baš takve i da su baš onakve ruštule, kakve oni prave zapravo i najbolje.

Postoji dosta verzija recepta, samo s jednom vrstom brašna, ili kombinacijom oštrog i glatkog, s uljem, ili maslacem, s cijelim jajima, ili kombinacijom cijelog jaja i žumanca, s praškom za pecivo, ili bez njega, s limunovom koricom ili bez, s kiselom pavlakom ili bez, i tako u nedogled. Glavna karakteristika ruštula je da moraju biti jako prhke i moraju pucketati u ustima.

Mi vam donosimo naš tradicionalni recept kojim se vodi većina budvanskih domaćica kada se odluče da "časkom zamute ruštule".



Sastojci: 1 kilogram brašna, prašak za pecivo, 10 jaja, 10 kašika ulja, 10 kašika šećera, pavlaka, narendana korica limuna, ulje za prženje i šećer u prahu.

Napominjemo da mjere sastojaka zavise od količine koju želite da napravite.

Način pripreme:

1. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo

2. Žumance, jaje, šećer, limunovu koricu, kiselu pavlaku i ulje dobro zamutite. Postepeno dodavajte mješavinu brašna (dok se ne dobije elastično tijesto koje se ne lijepi).

3. Prebacite ga na radnu ploču i još ga rukama izvaljajte. Oblikujte u kuglu i zamotajte u providnu foliju te ostavite 30 min na sobnoj temperaturi.

4. Razdijelite na dva dijela te svaki razvaljajte na 2 mm debljine i režite trakice 2 cm x 15 cm, te zavežite u čvor.

5. Pecite u vrućem ulju 2-3 min (okretati ih kako ne bi potamnile).

6. Izvadite ih na papirnati ubrus i posipajte šećerom u prahu.