ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

08-05-2017

U budvanskom arhivu izložene matične knjige

Budvanski Arhivski odsjek je odlučio da u okviru Nedjelje arhiva, koja se obilježava od 8. do 12. maja, javnosti pokaže Matične knjige.

Razlog za to, kako je kazala direktorica arhivskog odsjeka Budva Julija Bajković, je činjenica da su one „fascinante“.

„Vođenje matičnih knjiga potiče iz 13. vijeka kada su crkvene vlasti pokušale da uvedu red i kontrolu nad procesom vjenčavanja unutar crkve. Sredinom 16. vijeku donijeta je obaveza vođenja knjiga vjenčanih, rođenih i umrlih, da bi početkom 17. vijeka bile uvedene još dvije vrste knjiga, krizmanih i stanju porodica, kao i obrazac po kojem su se radila uvođenje“, izjavila je Bajković za Radio Budvu.



Najstarije knjige koje budvanski Arhiv posjeduje su zbirke matičnih knjiga i odnose se na Župu sv. Ivana, a najstariji upisi u toj knjizi su iz 1720.godine. U njima je rađen prepis ranijih knjiga koje su uništene u župnom uredu.

Kako je istakla direktorica Bajković, zbirka matičnih knjiga posjeduje 81 knjigu kojima su obuhvaćene matične knjige župe sv. Ivana i sv. Trojice, odnosno 24 matične knjige umrlih, 21 vjenčanih i 29 rođenih i krštenih, te 7 knjiga anagrafa.

„Ove knjige su bile čuvane u svojim crkvenim opštinama i tadašnji službenici arhiva su te knjige vadili iz ruševina te ih tako spašavali“, kazala je Bajković.

Publici su do kraja sedmice dostupna četiri dokumenta iz perioda 1883. do 1932. godine, tri matične knjige vjenčanih, rođenih i umrlih iz perioda od 1720. do 1825. godine, tri knjige iz perioda austrougarske uprave (od 1816. godine i kasnije), te jedan registar duša iz crkve sv. Trojice.

„Knjige iz prvog perioda su narativno vođene tako da je uvijek postojala mogućnost da sveštenik upiše i neki podatak koji nije striktno obavezan i ti detalji i informacije predstavljaju neprocjenjivu vrijednost za naučnike i istraživače. Knjige iz kasnijeg perioda su se vodile po striktno određenoj tabelarnoj formi. Izložena dokumenta su zahtjev za izdavanje krštenice Hanibala Zanovića, potvrda o vjenčanju jednog poručnika, te dvije potvrde o krštenju Stefana Zanovića i Stefana Simona Medina“, objasnila je Julija Bajković.