ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

23-10-2018

U Kini otvoren najveći most na svijetu preko mora dug 55 kilometara

Kineski predsjednik Si Đinping (Xi Jingping) i službeno je otvorio najveći most u svijetu preko mora, kolosalni projekt koji povezuje Hong Kong, Makao i kontinentalnu Kinu, u vrijeme kada Peking učvršćuje vlast u bivšoj britanskoj koloniji.

U toj infrastrukturi dugoj 55 kilometara izmjenjuju se dug cestovni most koji vijuga iznad voda delte Biserne rijeke i podmorski tunel.
Zahvaljujući umjetnim otocima i orijaškim petljama, omogućuje povezivanje hongkonškog otoka Lantaua na istoku s bivšim portugalskim posjedom Makaom i gradom Zuhaijem, u pokrajini Guangdongu na zapadu, prenosi "Index.hr".

Most će se za promet otvoriti sjutra, dan nakon svečanog otvorenja.

"Službeno proglašavam otvorenim most Hong Kong - Zhunai - Macao", rekao je kineski predsjednik u kratkoj izjavi na prigodnoj svečanosti u Zuhaiju.

Predsjednik hongkonške vlade Keri Lem (Carrie Lam) je prije toga zahvalio kineskom predsjedniku što je došao na tu svečanost i pohvalio je "veličanstven izgled" mosta. Izgradnju mosta koja je počela 2009. obilježili su prekoračenje rokova, probijanje budžeta, optužnice za korupciju i pogibije radnika.

Vlasti očekuju da će ovo graditeljsko čudo razraditi trgovinu zahvaljujući približavanju dvije obale.

Protivnici projekta u Hong Kongu vide ga kao pokušaj Pekinga da učvrsti vlast u bivšoj britanskoj koloniji koja na papiru ima široku autonomiju zahvaljujući načelu "Jedna zemlja, dva sistema" primijenjenom kod njenog povratka pod kinesku vlast 1997.