ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

11-12-2018

Veče ruske književnice i novinarke Jelene Zelinske

Veče sa ruskom spisateljicom i novinarkom Jelenom Zelinskom i predstavljanje njene knjige priča i zabilješki pod nazivom "Jabuka sa jabuke" održano je u Narodnoj biblioteci Budve u petak, 7. decembra.

O knjizi koju je objavila izdavačka kuća Albatros plus iz Beograda, sa autorkom je razgovarala Stanka Stanojević, a prevodio je sa ruskog i na ruski Predrag Кrkeljić, dok je za fotografije bila zadužena Ana Zelinska.

Jelena Zelinska je poznati ruski novinar i javni djelatnik. Široj publici je poznata kao autorka radio i televizijskih emisija i kolumnistkinja u najznačajnijim ruskim novinama.

Кao spisateljica je debitovala 2011. godine romanom “Na rekama Vavilonskim”. Već nekoliko godina živi i radi na Balkanu. Godine 2017. dobila je internacionalno priznanje PRO PR za razvoj i unapređenje struke odnosa sa javnošću.

Кnjige Jelene Zelinske su prevedene na mnoge jezike, uključujući i srpski. Jedna od njih je knjiga Jabuka sa jabuke koju je objavila izdavačka kuća Albatros plus iz Beograda, a gdje su među ostalim pričama i bilješke o Crnoj Gori. Od zapisa hodočasnika, pa sve do čarolije gastronomskog turizma, uz vješto poigravanje s najsitnijim detaljima i upotrebom lake ironije, Zelinska gradi čudesne svjetove imaginarnog i stvarnog. Ove godine je posebnu popularnost zavrijedila knjiga-vodič "Moja lepa Srbija".

Кnjiga priča i zabilješki interesantnog naslova „Jabuka sa jabuke“ koncipirana je u tri dijela: pripovijetke, priče i skice (koje su gotovo priče za sebe). Istoimena priča, Jabuka sa jabuke, svrstana u odjeljku Skice, govori o potrazi za korijenima, U njoj na simboličan i aluzivan način, ali i instinktivno i intuitivno, djeca osjećaju gdje pripadaju i odakle potiču upravo spoznajući jabuku – biblijski simbol spoznanja dobra i zla. Odrasli su svojevrsni putokazi, čuvari i prenosioci duhovnog nasljeđa.