ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

14-07-2018

Večeras koncert Najdžela Kenedija

Večeras se nastavlja muzički program ovogodišnjeg festivala nastupom jednog od najvećih britanskih violinista današnjice Najdžela Kenedija, na koncertu pod nazivom „Bach Meets Kennedy Meets Gershwin“.

JU „Grad teatar“ organizuje koncert u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve, a uz pomoć preduzeća „Adriatic properties“ i hotela „Splendid“ i „Avala“. Koncert će se održati na sceni izpred Starog grada, sa početkom u 21 čas.

Najdžel Kenedi rođen je u muzičkoj porodici, a odrastao je u muzičkom okruženju. Violinista je sa najprodavanijim albumima svih vremena. Utabao je stazu novoj generaciji umjetnika, koji su doživjeli uspjeh kako u domenu klasične muzike tako i u modernim muzičkim tokovima. Njegova virtuozna tehnika, jedinstveni talenat i uticaj na širu publiku donijeli su nove perspektive kako u klasičnom tako i u savremenom repertoaru. Kenedi istražuje repertoar koji obuhvata klasičnu muziku, džez, klezmer, rok, i mnoge druge muzičke pravce. Kada je imao sedam godina primijetio ga je veliki Jehudi Menjuhin, koji mu je ponudio stipendiju u školi ,,Jehudi Menjuhin” i prihvatio da plati sve njegove troškove. Kenedi je bio izvanredan i nastavio je da studira u prestižnoj muzičkoj školi ,,Džulijard” u Njujorku, sa Doroti De Lej. Njegov nekonvencionalni pristup performansu već se bio ukorijenio u svijetu muzike. Bunio se protiv nepotrebnog konformizma kod mladih, ponekad bi skidao jaknu i kravatu dok je bio na pozornici, na oduševljenje publike. Međutim, obilježavanje Kenedija kao pukog disidenta u stvari je promašaj suštine. On je jedan od velikih virtuoza, čiji ga upečatljiv talenat, snažna radna etika i tendencija ka perfekcionizmu stalno uznose na sve veće umjetničke visine. Kenedi nije samo u svijetu klasične muzike ostavio pečat. Napravio je izuzetnu obradu pjesama Džimija Hendriksa kao tribjut ovoj ikoni bluza, na zahtjev čuvara zaostavštine ovog velikog rok gitariste.

Inovativni album ,,The Kennedi Experience” ispratio je i predstavio improvizacijske numere stvorene na osnovu Hendriksovih kompozicija. Kenedijev angažman u svijetu roka obuhvata saradnju sa brojnim izvođačima, a među onima koji su radili sa njim su: Ser Pol Makartni, Kejt Buš, grupa Hu (engl. The Who), grupa Led Zepelin, pjevač Robert Plant i drugi.

Jedan je od onih koji su popularizovali svijet klasične muzike dajući mu svoj pečat, i time približavajući klasičnu muziku širem auditorijumu. Muzičke ikone poput Jehudija Menjuhina i Stefana Grapelija u inspiratvnom smislu doprinijeli su da Kenedi postane globalna zvijezda. I ne samo oni. Kenedijev muzički razvoj takođe je pomogao veliki Ajzak Stern, a tu je i kreativna saradnja sa poljskim džez gitaristom Jarekom Smietanom i sjajnim američkim instrumentalistom Markom O’Konorom. Kao kompozitor, izvođač i frontmen grupe namjerava da nastavi da napreduje, dok pomijera granice i unosi inovacije na polju muzike. I sam kaže: ,,Ponekad poredim muziku sa takmičarskim sportom. Kad gledate velike sportiste vidite da oni stalno nastoje da napreduju. Čak i kada dođu na prvo mjesto, nikad nisu zadovoljni, žele više da urade. Pa, to i ja pokušavam. Ima još mnogo toga da ,,izađe” iz mene. Veoma sam uzbuđen zbog onoga što tek dolazi".

Kenedi je dobitnik BRIT nagrade, nagrada ECHO i Bambi u Njemačkoj, zatim dobitnik više Gremi nagrada i drugih nagrada širom svijeta. Izvodio je i snimao muziku koja pripada eri baroka pa sve do muzike današnjeg vremena. Mnog i od njegovih albuma imali su platinasti i zlatni tiraž, a njegov najnoviji album ,,My World” dostigao je sami vrh klasičnih top lista u Velikoj Britaniji.
Ljubav prema džezu bila je veoma izražena u karijeri Najdžela Kenedija. Takvi vanvremenski standardi kao što su numere "Summertime", "Rhapsody In (Claret &) Blue”, ,,They Can’t Take That Away From Me” i "Porgy and Bess”obrađeni su u Kenedijevom neponovljivim stilu i zanosu. Rezultat je album ,,Kennedy Meets Gershwin”, sigurna i vesela obrada Geršvinovih bezvremenskih kompozicija, koje su dobile novi život u očaravajućim Kenedijevim interpretacijama. Kenedijev album, u kom se osjeća uticaj džeza, objavljen je na 120. godišnjicu Geršvinovog rođenja.

Kenedi je izjavio: ,,Za mene se Geršvinov rad može sažeto prikazati kroz tri glavna sastojka: kroz fuziju džeza i klasične muzike, prekrasne melodične uticaje jevrejske kulture i kroz jedinstvenu energiju Njujorka. Upravo ova muzika mnogo odgovara mojoj prirodi, vještinama i iskustvima!” Ujedno, na budvanskom koncertu će biti uspostavljena transverzala ne samo sa Geršvinovom muzikom, povodom objavljivanja poslednjeg albuma, već i sa onim što je dio standardnog klasičnog Kenedijevog repertoara, prije svega interpretacijom Bahovih djela.

Pred Kenedijev koncert, takođe u saradnji sa Turističkom organizacijom Budve, nastupiće i crnogorski umjetnici Miran Begić na violini i Predrag Janković na harmonici, sa orkestrom Camerata Montenenegrina (studenti i profesori Muzičke akademije sa Cetinja), koji će izvesti klasične i tradicionalne kompozicije u savremenim aranžmanima.