ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

15-05-2019

Večeras predstavljanje knjige "Brajići da se ne zaboravi" autora Pera Jokova Popovića

Večeras sa početkom u 20 časova u amfiteatru Akademije znanja biće predstavljne knjiga "Brajići da se ne zaboravi" autora Pera Jokova Popovića čiji su priređivači: Danilo Rstov Ivančević, Branko Tomov Ivančević i Dragan Blažov Ivančević, a izdavač Narodna biblioteka Budve. O knjizi će govoriti priređivač Branko Ivančević, zatim Savo Martinović, dr Predrag Zenović i u ime izdavača Stanka Stanojević.

Pero Jokov Popović (1896 - 1982) svojim je pregalaštvom zadužio Brajiće čuvajući od zaborava, na stranicama ove knjige, njihove slavne pretke. Želja autorova bila je da ostanu zapisani detalji iz Prvog svjetskog rata koji su vezani za pleme Brajići, te je tako sačinio ovaj rukopis koji je zaključen 1974.godine i nakon više od četiri decenije i publikovan.

Priređivači u uvodu knjizi navode: "Ova knjiga je stvarana dugo i sistematično. Svaki podatak je provjeren prije unošenja u rukopis. Autor je imao veliku podršku svoje ćerke Danice Barošević, rođ. Popović, učiteljice, koja je sačuvala njegova kazivanja o Brajićima i pokazala inicijativu da dođe do ove knjige, na čemu smo joj zahvalni.

Veliku pomoć imao je i od svojih unuka: Branislave Milovanov, rođ. Barošević i Radmile Lazarov, rođ. Popović. Unuke su strpljivo sa svojim đedom Perom zapisivale njegova kazivanja na osnovu čega je došlo do ovog rukopisa.

Kao nasljednice Pera Joka Popovića, one su omogućile priređivačima da se ovaj rukopis objavi uz veliki broj porodičnih fotografija." Nakon uvoda priređivača slijede iscrpne biografije Pera Jokova Popovića i njegove ćerke Danice Barošević (rođene Popović) na čiju inicijativu je ovaj rukopis priređen za publikovanje.

Priređivači takođe ističu da ovom knjigom Brajići dobijaju vrijedno svjedočanstvo dijela plemenske istorije iz pera svoga plemenika, ai i obavezu da se nastavi sa prikupljanjem podataka iz prošlosti Brajića od nastanka do danas kao zaloga za buduća pokoljenja.