ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

08-09-2017

Večeras promocija antologije “Pjesnikinje Crne Gore 1970-2015”

JU Narodna biblioteka Budve večeras organizuje promociju antologije “Pjesnikinje Crne Gore 1970-2015” autorke Jovanke Vukanović, sa početkom u 20 sati.

O antologiji će govoriti književnik i književni kritičar Balša Brković, pjesnikinja- zastupljena u antologiji- Sonja Živaljević, dok će sa autorkom Jovankom Vukanović o problemima, izazovima koncipiranja i nužnosti objavljivanja, kao i o mogućim propustima razgovarati Stanka Stanojević (takođe zastupljena u antologiji).

Antologija “Pjesnikinje Crne Gore 1970-2015” iz štampe je izašla nedavno; izdavač su Ratkovićeve večeri poezije iz Bijelog Polja i u njoj je zastupljena poezija 21 pjesnikinje, među kojima su: Bosiljka Pušić, Jasna Vuković, Milica Kralj, Lena Ruth Stefanović, Jelena Nelević Martinović, Jovanka Uljarević, Svetlana Kalezić Radonjić, Tanja Bakić, Dragana Tripković…i druge čije stvaralaštvo se našlo na listovima antologije Jovanke Vukanović. Recenziju potpisuje prof. dr Aleksandra Nikčević Batrićević, dok je autorka predgovora ujedno i autorka antologije – Jovanka Vukanović.

Obrazlažući kriterijume prilaska poslu prikupljanja poezije i objavljivanja antologije, Vukanovićeva u predgovoru ističe da su to: “kreativni potencijal autorki; snaga umjetničke transformacije koju kreira njihov stih; dalekosežnost literarne imaginacije, i punoća (…) lirske osjećajnosti i doživljaja svijeta.” U antologiji su se našle, završiće predgovor Jovanka Vukanović – “pjesnikinje već iskristalisanog, dovršenog pjesničkog postupka i sa pozamašnim opusom kojim su obilježile crnogorski književni život posljednjih desetljeća prošlog i početak ovog vijeka.”

Reklame