ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

02-07-2018

Večeras svečano otvaranje 32. festivala "Grad teatar"

Večeras, sa početkom od 20.30h, nakon svečanog otvaranja 32. festivala "Grad teatar“ biće izvedena predstava Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i "Zeničkog proljeća" "Romeo i Julija", po istoimenom Šekspirovom tekstu, a u režiji Selme Spahić.

Dramaturg Dario Bevanda je o radu na novoj inscenaciji Šekspirove ljubavne priče istakao: „Naša inscenacija Šekspirove tragedije o zabranjenoj ljubavi između djevojke i mladića koji pripadaju dvjema zavađenim porodicama prvenstveno se obraća mlađoj generaciji - mladićima i djevojkama rođenim nakon ratova devedesetih, odraslim u konzervativnom društvu podignutom na temeljima tranzicijskog kapitalizma, nacionalnih podjela i masovnih grobnica, odnosno, generaciji koja nikada nije dočekala obećavanu budućnost. Iz tog razloga, u ovom projektu sarađivali smo sa devetnaestero mladih ljudi koji su izabrani na specijalnoj audiciji. Uporedo s redovnim probama s glumcima i glumicama tekao je i kreativni i istraživački proces s mladima.Odgovori iz anonimnog upitnika sprovedenog među njima korišteni su kao materijal za dokumentarne međuscene koje predstavi daju prijeko potrebni kontekst aktuelnog.Tekst komada je dramaturškim štrihom sveden na njegovu narativno-dramsku suštinu, pri čemu je parcijalno zadržan Šekspirov stih i poetičnost replika koje izgovaraju njegovi likovi. Režijskim rješenjima scene su često izglobljene iz prvobitnih i usmjeravane ka novim značenjima, pri čemu se predstava najviše oslanja na jezik scenskog pokreta i poigravanje s muzičkim znacima (značajan dio muzike izvođen je uživo). Dijelovi Šekspirove drame su ostali na originalnom engleskom jeziku, kao i tekstovi songova, pri čemu njegova poezija na momente zvuči kao vrhunski savremeni pop. Kao tekstualni materijal Romea i Julije korišteni su i dijelovi istoimene poeme Artura Bruka, koja je samom Šekspiru poslužila kao model za njegovu tragediju. U finalu predstave, Šekspirov nijansirani dramski dijalog uzmiče pred Brukovom nazaustavljivom epsko-poetskom naracijom, dok društvo i historija, zajedno s mnoštvom njihovih proturiječnih glasova, prijete da progutaju buntovne ljubavnike i istinu o njima.

Da li ljubav može mijenjati svijet, ili barem spasiti one koji vole, pitanje je na koje predstava pokušava dati odgovor. Ona je i pokušaj iznalaženja subverzivnog potencijala u nečemu što je odavno obilježeno ograničavajućom etiketom književnog kanona i školske lektire. Ako dramskim klasicima ne pristupamo na svjež način, uvijek i iznova propitujući ih iznutra, postoji opasnost da oni ostanu samo mrtvo slovo na papiru. A revolucionarna ljubav Romea i Julije zaslužuje više od toga".

Režiju predstave je Selma Spahić, dramaturg je Dario Bevanda, scenografiju je uradila Mirna Ler, kostimografiju Hatudža Nuhić, dok je muziku uradio Draško Adžić.

U predstavi igraju ENES SALKOVIĆ, LIDIJA KORDIĆ, MUHAMED BAHONJIĆ, URANELA AGIĆ-BURINA, SAŠA HANDŽIĆ, SELMA MEHANOVIĆ, ALBAN UKAJ, FAKETA SALIHBEGOVIĆ-AVDAGIĆ, NUSMIR UHAREMOVIĆ, ZLATAN ŠKOLJIĆ, ADIS MEHANOVIĆ, SINIŠA VIDOVIĆ, BENJAMIN BAJRAMOVIĆ.
Reklame