ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

06-06-2017

Vukotić: Moje zlato dugačije ili manje sija od nečijeg drugog zlata

Svjetski i evropski šampion džiu džice u seniorskoj konkurenciji, najbolji sportista Budve za 2013, 2015. i 2016. godinu, student treće godine Pravnog fakulteta u Podgorici, dvadesettrogodišnji Budvanin Stefan Vukotić obratio se otvorenim pismom predsjedniku Opštine Budva Draganu Krapoviću.

Kako ističe u pismu, za malo godina koliko ima sazreo je brže nego njegovi vršnjaci.

"Ono što nijesam naučio je za sve ovo vrijeme tiče se onoga na šta ne možemo da utičemo, a to su ljudske vrijednosti. Neočekivano sam se suočio sa neobjašnjivim postupcima grubog odnosa Vas, predstavnika i zastupnika svih nas građana Budve, prema meni i sport koji predstavljam. Umjesto čestitke, sa Evropskog prvenstva sa kojeg sam se upravo vratio, dočekao me je Vaš odgovor da ne možete i nemate obavezu da finansirate mene, niti bilo koga sličnog meni ko je Budvanin, ali ko nastupa za reprezentaciju Crne Gore. Upoznati ste da je zbog konflikta između Crnogorskog olikpijskog komiteta i Ministarstva sporta, Džiu džicu savez dobio nula eura na ovogodišnjoj raspodjeli sredstava iz budžeta", ističe mladi sportista.

Kako naglašava Vukotić, u borbi moćnika najčešće stradaju mali, na prvi pogled beznačajni.

"Izgleda da moje zlato drugačije ili manje sija od nečijeg drugog zlata. Kao da ova zemlja ili naša opština ima baš puno zlata kojima može da se ponosi. Ovakav Vaš odgovor, kao čestitka za moje evropsko zlato i evropsko srebro, nije bila očekivana, ali hvala Vam što ste me naučili još jednu životnu lekciju, da treba očekivati nemoguće, ali da ono nikada neće doći kada treba", piše u otvorenom pismu Vukotić.

Džiu džicu, prema riječima Vukotića, nije ni fudbal, ni odbojka, ni boks, niti bilo koji sport od kojeg se možete obogatiti.

Kako je istakao, ono od čega sportisti u ovom sportu profitiraju je slava, ugled i poštovanje sportske zajednice.

"Ne krivim Vas što ne dodjeljujete sportska priznanja, što mi ne priznajete pravo na premiju koju sam kao sportista, jedan od nekoliko, zaslužio u vremenu važenja odluke koju ste ukinuli, ne krivim Vas ni za to što ste me pozvali u kabinet mnogo kasnije nego što je trebalo. Ono što Vam zamjeram je što mladima šaljete poruku da ne treba da se bave sportom, pogotovo ne ovim kojim se ja bavim. Što šaljete poruku da sport treba da bude polje za političku borbu titana u kojoj će redovno biti žrtava", ističe Vukotić.

Prema njegovim riječima, sport kao sport, uvijek je bio i ostaće u Crnoj Gori zavisan od političkih moćnika, budžetskih izvršitelja.

"Poštovani predsjedniče, pošto ste od skoro na strani moćnika, pokušajte da se prisjetite osjećaja nepravde, nemoći i potpune nebrige sistema za potrebe običnih ljudi. To je osjećaj sa kojim ja napuštam ovaj grad i ovu zemlju. Nadam se da ovako nijedan sportista Budve i Crne Gore više neće biti ispraćen. Vjerujem u to", poručio je svjetski i evropski šampion džiu džice, trostruki najbolji sportista Budve i student Pravnog fakulteta u Podgorici, Budvanin Stefan Vukotić u otvorenom pismu upućenom predsjedniku Opštine Budva Draganu Krapoviću.