ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

12-10-2017

Završena 11. sjednica SO Budva

Završni račun Budžeta za 2016. godinu, davanje ovlašćenja predsjedniku Opštine Budva za ustupanje prostora u TQ Plazi, utvrđivanje javnog interesa radi zaštite i očuvanja Miločerskog parka, te Zaključak o potrebi učešća Opštine Budva u planiranju i valorizaciji luke Budva, samo su neke od odluka koje su odbornici lokalnog Parlamenta usvojili juče u okviru 11. sjednice.

Većinom glasova, usvojen je završni račun Budžeta opštine Budva za 2016. godinu za koji je revizor prof. Đorđe Rakočević dao mišljenje sa rezervom zbog manjkavosti u kontroli tokova opštinskog novca.

"Godinama se dešavaju isti propusti koji nijesu nerješivi, ali se ipak ne rješavaju. Međutim, i pored toga završni račun nije bio za negativno mišljenje", pojasnio je Rakočević.

Prema riječima sekretara Sekretarijata za finansije Petra Odžića riječ je o kozmetičkim propustima u odnosu na ono što se dešavalo svih prethodnih godina.

"Problemi su u investicijama i javnim nabavkama. Zbog njih su mnogi procesuirani, čak je tužilaštvo uzelo u razmatranje i predmete iz 2016. godine", kazao je Odžić.

Za ovakav izvještaj, prema riječima Krsta Radovića iz Demokratske Crne Gore, aktuelna vlast ne snosi nikakvu odgovornost.

"Danas su ovdje trebali biti odbornici DPS-a da brane ovaj izvještaj i ono što su radili u 2016. godini. Njihov nedolazak na sjednicu pokazuje rasulo u njihovim redovima", istakao je Radović.

Uz podsjećanje da je imenovan 29. decembra 2016. godine, predsjednik Opštine Dragan Krapović je naglasio da to što u sali nijesu odbornici DPS-a i SD-a, ilustruje njihov odnos i “bježanje sa bojnog polja”.

"Građani treba da znaju da su pobjegli da ne bi dali mišljenje o bitnim odlukama koje se nalaze na dnevnom redu, od završnog računa Budžeta preko Miločerskog parka do luke Budva", kazao je Krapović.

Prema riječima odbornika Crnogorske Pera Duletića, jedan od razloga zbog kojeg je Izvještaj dobio mišljenje sa rezervom je taj što Služba za naplatu komunalija nema evideneciju o ukupnom zaduženju i naplati, na šta je njen načelnik Ninoslav Kaluđerović kazao da takvih problema ubuduće neće biti.

"Obezbijedili smo softver, tako da će sve biti uredno evidentirano i tranparentno, odnosno objavljeno na opštinskom sajtu i nikakvih manjkavosti neće više biti", obećao je Kaluđerović.

Nezavisni odbornik Stevan Džaković je pitao zašto aktuelna vlast, iako je obećela, nije uradila popis imovine.
„Šta ćemo uraditi po tom pitanju, a da se ne oslanjamo na najveću kriminalnu organizaciju u Crnoj Gori, Upravu za nekretnine", pitao je Džaković.

Predsjednik SO Budva Đorđe Vujović je kazao da je popis imovine godinama unazad smišljeno sakriven.

"To je urađeno planski, da bi se sa njom moglo lakše manipulisati. Postoji dio imovine koji je kupljen, a nije uknjižen na lokalnu upravu. Više nećemo dozvoliti da se ista imovina više puta plaća", istakao je Vujović.

Odbornica URA-e Božena Jelušić je podsjetila da je Katastar dostavio popis opštinske imovine, ali da se ne može utvrditi stanje u Starom gradu.

"Naišla sam na nevjerovatnu situaciju da nisam mogla da dobijem kredibilne podatke o imovini Opštine u Starom gradu. Znamo da postoje ljudi koji, pored svoje, koriste opštinsku imovinu u Starom gradu, ali toga nema u tim dokumantima. Preporučeno nam je da sami krenemo u identifikaciju i mi kao građani se spremamo da to i uradimo", istakla je Jelušić.

Predsjednik Krapović je kazao da je imovinu teško popisati, jer je u pitanju galimatijas, ali da su spremni da se sa tim uhvate u koštac.

"Biće formirana radna grupa na čijem će čelu biti potpredsjednik Veselin Marković, kako bi se popisala poklretna i nepokretna imovina. Mi smo dužni po zakonu da podatke dobijamo od Uprave za nekretnine", istakao je Krapović.

Jednoglasnim usvajanjem odluke o davanju ovlašćenja predsjedniku Opštine, JPU Ljubica V. Jovanović Maše će dobiti oko 300 kvadrata poslovnog prostora u kompleksu TQ Plaza na korišćenje bez nadoknade.

"Direktorica JPU Ljubica V. Jovanović Maše obratila se molbom Opštini, jer je ove godine upisano čak 1160 djece, čime su premašini kapaciteti u četiri vrtića za čak sto odsto. Mi smo izašli u susret i ustupićemo tri prostora na drugom spratu koji bi bili adaptirani u vrtić", kazao je sekretar Sekretarijata za zaštitu imovine Nikola Plamenac.

Odbornici su jednoglasno usvojili Odluku o utvrđivanju javnog interesa radi zaštiti i očuvanja Miločerskog parka, kojim se suprotstavljaju izgradnji novih i proširivanju kapaciteta postojećih objekata u ovom nekada elitnom hotelskom kompleksu.

Ovim se, kako je istaknuto, želi stati na put zakupcu elitnog hotelskog kompleksa Adriatic properties, da izgradi stanove za tržište u samom srcu Miločera.

Prema riječima odbornika Demokratske Crne Gore, Mijomira Pejović Miločerski park je prirodno blago budvanske opštine i države Crne Gore.

"Nikakvi investitori i nikakvi njihovi interesi za dodatnim bogaćenjem na račun prostora od strane Opštine Budva, dok je ove koalcije, neće biti moguće. Ako čak i na silu pokušaju nametnuti svoja rješenja, apsolutno sam siguran da građani fizički neće dozvoliti bilo kakvu gradnju u Miločerskom parku", poručio je Pejović.

Navodeći da će Crnogorska glasati za ovu odluku, odbornica Anđela Ivanović je izrazila sumnju da će se donošenjem odluke uspjeti zastaviti gradnja u Miločerskom parku, dok je njen partijski kolega Dragan Ivančević naglasio da bi umjesto postojećeg hotela Kraljičina plaža trebalo izgraditi hotel sa pet zvjezdica.

"On nikada nije bio konstruisan za turizam, zato ga treba srušiti i izgraditi hotel sa pet zvjezdica, kako dolikuje Miločerskom parku i Svetom Stefanu. Ali dalja gradnja i devastacija toga parka i trajno uništavanje javnog interesa ne može biti podržano ni od jednog normalnog čovjeka na ovom području", naglasio je Ivančević.

Predsjednik Mjesne zajednice Sveti Stefan Vido Anđus je istakao da je apsurdno dozvoliti gradnju u Miločerskom parku.

"Mi smo svi danas dovedeni da govorimo o gradnji u Miločerskom parku koji je državna imovina i koji je dat u zakup. To je naša imovina, koju su dobili u zakup da unaprijede smještajne kapacitete i sada naša država hoće nekom zakupcu da dozvoli da gradi. Građani naše mjesne zajednice će se svim sredstvima boriti da do toga ne dođe. Ako se ni na jedan zakonski način ne bude mogao zaštiti Miločerski park, zaštitićemo ga našim tijelima i velikim protestima na koje ćemo sve pozvati", poručio je Anđus.

I odbornica URA-e Božena Jelušić je za gradnju hotela, rekonstrukciju i "filigranske radove" u Miločerskom parku, ali ne za bilo kakvu drugu gradnju.

"Čitava priča sa Miločerskim parkom je uvod u segmentaciju HG Budvanska rivijera i oduzimanje Slovenska plaže od države Crne Gore i građana Budve", kazala je Jelušić.

Odbornici su juče usvojili i Zaključak o potrebi učešća opštine Budva u planiranju i valorizaciji luke Budva i očuvanja Starog grada kao kulturnog dobra, kao i odluke o prosječnoj cijeni građevinskog, poljoprivrednog, šumskog i ostalog zemljišta za 2016. godinu, visini otpremnina zaposlenih u organima i službama lokalne uprave i samouprave Opštine Budva, o javnim parkiralištima i garažama na teritoriji opštine Budva, te cijenama usluga parkiranja na opštim i posebnim parkiralištima.

Usvojeno je i Rješenje kojim je Sandra Radulović imenovana članicom Savjeta lokalnog javnog emitera Radio televizija Budva.


M.Mijušković
Reklame