ENG | MNE

 
Nalazite se ovdje: Naslovna >> Vijesti

Vijesti

25-02-2019

Zelena knjiga je najbolji film, Rami Malek najbolji glumac

Film "Zelena knjiga" reditelja Pitera Farelija, proglašen je najboljim ostvarenjem na 91. dodjeli nagrada američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka u Dolbi teatru u Los Anđelesu.

Meksički reditelj Alfonso Kuaron osvojio je Oskara za najbolju režiji za film "Roma" (Rim) naslijedivši takođe meksičkog reditelja Giljerma del Toroa koji je prošle godine dobio prestižnu nagradu u toj kategoriji za ostvarenje "Oblik vode".

"Rim" je ove godine zajedno s filmom "The Favourite" (Miljenica) grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa dobio najviše, po deset, nominacija.

Kuaron ima već jednog Oskara za režiju, koji je dobio 2014. godine za svemirsku odiseju "Gravitacija".

U kategoriji Oskara za najbolju režiju bili su nominovani Spajk Li za "BlacKkKlansman", Pavel Pavlikoski za "Cold War", Lantimos za "The Favourite" i Adam Mekej "Vice" (Čovjek iz sijenke).

Rami Malek osvojio je Oskara za najboljeg glumca za ulogu pjevača Fredija Merkjurija iz grupe "Kvin" (Queen) u filmu "Bohemian Rhapsody" (Boemska rapsodija).



U toj kategoriji su bili nominovani i Kristijan Bejl "Vice" (Čovjek iz sijenke), Bredli Kuper "A Star Is Born" (Zvijezda je rođena), Viljem Dafo "At Eternity's Gate" (Na vratima vječnosti) i Vigo Mortensen "Green Book" (Zelena Knjiga).

U toj kategoriji su bile nominovane Jalicija Aparisio "Roma" (Rim), Glen Klouz "The Wife" (Supruga), Lejdi Gaga "A Star Is Born" (Zvijezda je rođena) i Melisa Mekarti "Can You Ever Forgive Me?" (Da li mi ikada možeš oprostiti?).

Glen Klouz (71) bila je favorit za nagradu. Ona je ranije rekla da se nada Oskaru, ali da neće "plakati" ako ga ne dobije.

"Miljenica" je pored filma "Rim" osvojio najviše, po deset, nominacija za prestižnog Oskara.

Marheršala Ali i Ridžajna King osvojili su Oskare za najbolje glumce u sporednim ulogama.

Ali je dobio Oskara za najbolju mušku sporednu ulogu u filmu "Green Book" (Zelena knjiga), a u toj kategoriji su bili nominovani i Adam Drajver, Sem Eliot, Ričard Grant i Sem Rokvel.

Oskara za najbolju žensku sporednu ulogu je dobila Ridžajna King za film "If Beale Street Could Talk". U toj kategoriji su se takmičile i Ejmi Adams, Marina de Tavira, Ema Stoun i Rejčel Vajs.

Film "Roma" (Rim) meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona osvojio je Oskara za najbolji strani film.

Pored filma "Rim" u kategoriji najboljeg stranog filma su se takmičili "Capernamun" (Liban), "Cold War"(Poljska), "Never Look Away" (Nemačka) i "Shoplifters" (Japan).



Pjesma "Shallow" koju izvode Lejdi Gaga i Bredli Kuper u filmu "A Star Is Born" (Zvijezda je rodjena) osvojila je Oskara za originalnu pjesmu.

Ta pjesma je osvojila ranije i dvije američke muzičke nagrade Gremi.